Antallet af ældre grønlændere i Danmark er fordoblet på ti år

Antallet af personer over 60 år, som er født i Grønland, men bor i Danmark, er mere end fordoblet over de seneste 10 år.
- Jeg har aldrig troet, at jeg nogensinde i mit liv ville flytte fra Grønland, fortæller 64-årige Astrid Fleischer Rex, der bor i Sæby i Nordjylland. Foto © : Privatfoto
Skrevet af Thomas Munk Veirum
12. marts 2018 07:02

Én af dem, der har valgt at rejse til Danmark i en sen alder, er Astrid Fleischer Rex:

- Jeg har aldrig troet, at jeg nogensinde i mit liv ville flytte fra Grønland, fortæller 64-årige Astrid Fleischer Rex, der bor i Sæby i Nordjylland.

Hun er én af mange ældre grønlændere, som gennem de sidste ti år er flyttet til Danmark. Antallet af grønlændere over 60 år, som bor i Danmark, er nemlig steget fra 1109 personer til 2339 siden 2008. Det er en stigning på 110 procent.

Der kan være mange årsager til, at ældre vælger at flytte. Det kan eksempelvis være for at komme tættere på børn eller børnebørn, som bor i Danmark. Flere kilder, som KNR har talt med, siger, at det også kan hænge sammen med, at man som ældre i højere grad har brug for sundhedsvæsnet.

Mulighed for hurtigere behandling i Danmark

Det var netop tilfældet for Astrid Fleischer Rex. Hun fik konstateret grå stær, og hendes syn blev gradvist ringere.

- Det blev dårligere og dårligere, så jeg ikke kunne genkende folk, jeg kunne ikke læse mere - så besluttede jeg at flytte til Danmark, fortæller Astrid Fleischer Rex, der valgte at flytte, da hun måtte vente længere på behandling her i landet. Og hun har ikke fortrudt sit valg.

LÆS OGSÅ Flere og flere grønlændere flytter til Danmark

- Nu kan jeg se 100 procent både på højre og venstre side, jeg er meget meget glad for at være flyttet herned - man får tip top behandling, siger Astrid Fleischer Rex.

Astrid Fleischer Rex har både tre sønner og børnebørn i Nuuk, derfor var det en hård beslutning at flytte til Danmark:

- Fra den første søn rejste på uddannelse til den sidste kom tilbage gik der 17 år, og to til tre år efter måtte jeg beslutte at rejse fra Grønland. Nu havde jeg lige fået alle mine drenge tilbage og alle mine børnebørn - så det har ikke været nemt, sagde Astrid Fleischer Rex.

Foto © : KNR

Grafen viser antallet af personer på og over 60 år, som er født i Grønland men er bosiddende i Danmark. Kilde: Grønlands Statistik