Vanskelig klatretur for fiskere

Manglende havnefaciliteter i en af landets vigtigste fiskeribyer, Upernavik, er en daglig udfordring for fiskere og fangere. Der er ingen landgangspontoner, og de ringe forhold sætter sikkerheden i fare, mener borgere. Qaasuitsup Kommunia forsikrer dog, at der er en løsning på vej.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
15. november 2016 10:25

Du tager et langt skridt og griber fat i den kolde metalstige. Så kravler du to meter op. Hvis du har fiskenet eller mad med, må du kravle med en arm og tingene i den anden. 

I Upernaviks havn er der ingen ponton. Det går ud over fiskerne, men er også en udfordring for børn, ældre og turister. 

- Man skal enten være smidig eller ung og rask for at komme i land, siger Jan Kleinschmidt, bådejer i Upernavik.

Den travle havn har stået uden landgangsponton siden september sidste år, efter pontonen blev slidt op af bølger og isfod.

Læs også TURISME Ilulissats landgangsforhold sejler

- Fiskere og fangere har brug for en solid ponton, fordi de læsser af hver dag. Også alle andre mangler den dagligt, siger Lars Petersen, næstformand for jollefiskernes forening.

Et andet alternativ er at lægge til land på molen. Og her er det heller ikke forsvarligt for de rejsende at komme i land, siger Jan Kleinschmidt.

- Folk kan glide og falde i vandet. Og hvis en fod kommer i klemme mellem de store sten, kan man sagtens brække benet. 

Det sender heller ikke et godt signal for turister, mener han.

- Det er meget ærgeligt. Vi kan regne med, at turisterne får at vide at der ikke er mulighed for at komme til land i Upernavik. Og så vil de ikke længere besøge byen, siger Jan Kleinschmidt.

Qaasuitsup Kommunia fortæller, at de har bestilt ny landgangsponton til havnen i Upernavik, og teknisk afdeling forsikrer, at den kommer i vandet ligeså snart isen er brudt op