Vandkraft slår alle rekorder i 2023

2023 blev et rekord godt år for vandkraft i Grønland, der var med til at skåne klimaet for mange tons CO₂.
Nukissiorfiit har i alt fem vandkraftværker i Grønland. Foto © : Nukissiorfiit
Skrevet af Sebastian Trosborg
24. maj 2024 14:05

Nukissiorfiits vandkraftværker har haft rigtig travlt i 2023, hvor de alle slog deres egen produktions-rekorder.   

Her producerede landets vandkraftværker så meget grøn energi, at det skånede klimaet for 196.837 tons CO₂ sidste år. Det høje tal svarer til 2.150 flyvninger med Air Greenlands atlantflyver Tuukkaq, oplyser Nukissiorfiit i en pressemeddelelse. 

- Vandkraften er vigtig for Grønlands CO₂-udledning. Hvis vi ikke havde vandkraften, ville vi udlede endnu mere CO₂, og vi ville også have endnu højere produktionsomkostninger, lyder det fra energidirektør i Nukissiorfiit Cicilie Senderovitz i pressemeddelelsen. 

Nukissiorfiits fem vandkraftværker i henholdsvis Buksefjorden, Paakitsoq, Qorlortorsuaq, Sisimiut og Tasiilaq slog alle rekord i 2023. 

Rekorder kræver udvidelser

Sommeren i Sisimiut var meget regnfuld sidste år. Selvom borgerne i byen nok ikke var begejstrede over det, kunne det bruges til noget positivt hos Nukissiorfiit, som dermed kunne levere grøn energi til byen i vintermånederne. Det er nemlig normalt ikke tilfældet.

Også i Ilulissat var det et godt år for byens kraftværk. 

- Jeg er stolt over, at vores vandkraftværker kan levere i eksempelvis Ilulissat, hvor efterspørgslen på energi aldrig har været højere, siger Cicilie Senderovitz.

Nukissiorfiit er opmærksom på, at de nye rekorder i produktionen af grøn energi også vil medføre, at de nuværende vandkraftværker vil blive udfordret eller begrænset på sigt, hvis de ikke udvides. 

Virksomheden er derfor også afhængige af udvidelsesprojekter for at kunne fortsætte med at levere den nødvendige mængde grøn energi til eksempelvis Nuuk.

- Allerede nu forbereder vi os i Nukissiorfiit på udvidelsen, så vi er klar til at kunne afsætte så meget grøn energi til så mange forbrugere som overhovedet muligt, fortæller Cicilie Senderovitz.