Naalakkersuisoq for fiskeri havde instrueret sit departement i at lade fiskeriet fortsætte i oktober på trods af, at kvoterne var opbrugt i midten af måneden. Foto: KNR/Anton Gundersen Lihn

Uummannaq må fiske efter hellefisk igen

December-kvoten for fiskeri efter hellefisk er blev overført til november. Men det er ikke godt nok, mener et familiemedlem til en fisker.

Jollefiskere i Uummannaq må igen kaste deres fiskegrej i havet og fiske efter hellefisk. De har nemlig fået lov til at fiske 138 tons i november måned.

Den 28. oktober lukkede Naalakkersuisut ellers fiskeriet for oktober og november.

Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug havde instrueret sit departement i at lade fiskeriet fortsætte i oktober på trods af, at kvoterne var opbrugt i midten af måneden. Derved nåede fiskerne også at opfiske hele månedskvoten for november, før måneden overhovedet var begyndt.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut hæver kvoterne på hellefisk efter massivt pres

Naalakkersuisoq Jens Immanuelsen (Siumut) var indkaldt til samråd mandag den 2. november af et samlet fiskeri-, fangst- og landbrugsudvalg.

Udvalget ønskede en forklaring på, hvorfor han havde ladet fiskeriet fortsætte i oktober for så at stoppe det igen på ubestemt tid i Diskobugten og indtil december i Uummannaq-området.

Udvalget udtrykte ønske om, at fiskeriet blev genåbnet - og det blev det.

Nu har Naalakkersuisut så overført kvoten for december til november. Det er månedskvote som lyder på 138 tons. Det er ud af en samlet årskvote på 6.362 tons.

Glæde hos fiskerne i Uummannaq - men det er ikke nok

Ifølge et familiemedlem til en fisker er genåbningen af fiskeriet blevet taget godt imod af fiskerne, men:

- 138 tons er langt fra nok. Kvoten vil nok blive fisket op, før vi nærmer os slutningen af november, siger Inuutersuaq-Ulloriaq Løvstrøm.

- Hvis man lukker fiskeriet igen, vil det ikke kun ramme fiskerne i Uummannaq, det vil også ramme de ansatte på Royal Greenlands indhandlingssteder. De vil blive sendt hjem, da der ikke vil være noget at lave.

Inuutersuaq-Ulloriaq Løvstrøm vurderer, selvom han ikke selv er fisker, at kvoten bør være tre gange højere, hvis fiskerne skal være tilfredse i Uummannaq. Han siger, at vejret i Nordgrønland nærmer sig en periode, hvor der vil være dårlige vejr-forhold at fiske i.

- En kvote på tre til firehundrede tons for resten af året vil være nok. Fordi vejret vil begynde at være herre over situationen under mørketiden. Der vil kun være omkring tre til fire timer, hvor der vil være lyst. I den periode vil fiskerne begynde at tænke på sikkerheden.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq retter ind efter samråd: Vil forhøje hellefiskekvote

Udover mørketiden vil der også være havis som stopklods for fiskerne. En del af december, hele januar og frem til slutningen af februar vil Uummannaqs kyst være dækket af havis.

I den periode vil der blive hevet færre fisk op og først for alvor komme i gang igen i marts, siger Inuutersuaq-Ulloriaq Løvstrøm.

- Man bør åbne for at fiske mere op, før fiskeriet stopper, siger han.

Diskobugt også åbent igen

I Diskobugten har fiskerne også fået lov til at hive hellefisk op igen, efter at fiskeriet har stået stille siden den 28. oktober.

Naalakkersuisut besluttede torsdag sidste uge at hæve kvoten for hellefisk i det indenskærs fiskeri for jollesegmentet med 1.145 tons.

Derved overskrides den samlede videnskabelige rådgivning for årskvoterne i det indenskærs fiskeri efter hellefisk i Diskobugten markant.

Den ligger på 5.120 tons for hele 2020, men med Naalakkersuisuts beslutning er årskvoten på 9.325 tons.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt