Usynlige turister udfordrer sikkerheden

Flere turister betyder også flere turister på egen hånd i naturen. I Qeqqata Kommunia forsøger de at forbedre sikkerheden for turisterne, der bevæger sig ud på Arctic Circle Trail.
Itinneq er blandt de steder man kan se på Arctic Circle Trail og en del af det område, som Qeqqata Kommunia forsøger at gøre til UNESCO verdensarv. Foto © : Qeqqata Kommunia
30. maj 2017 12:47

Mens turisterne strømmer med stadigt større hast til landet, så er der også flere turister der bevæger sig ud i den smukke, men barske natur.

Ved de guidede ture i vildmarken er der oftest styr på sikkerheden for turisterne, mens udfordringen ligger i de såkaldte usynlige turister.

Derfor er man i Qeqqata Kommunia i gang med at forbedre sikkerheden på den berømte rute Arctic Circle Trail.

Turister på egen hånd er en udfordring

Udfordringerne med sikkerhed gælder især de usynlige turister, altså dem der tager afsted på egen hånd, fortæller Olafur Rafnar, der er Destination Manager i Arctic Circle Business, der blandt andet løser turismeopgaver for Qeqqata Kommunia

- Det er dem, som vi har lidt svært ved at holde styr på, for vi kan ikke se, hvornår de kommer og hvor længe de færdes i baglandet og hvornår de kommer tilbage, siger han.

LÆS OGSÅ Søskende har ikke opgivet håbet

På ruten mellem Sisimiut og Kangerlussuaq, altså Arctic Circle Trail forsvandt en kinesisk turist sidste år. Det må ikke ske igen og derfor arbejder Arctic Circle Business for at give vandrere mulighed for at få en form for gps med, siger Olafur Rafnar.

GPS så hurtigt som muligt

- Hvis du er ude for en ulykke og ikke kan komme tilbage eller er skadet, så kan du trykke på en knap, som giver din location. Så bliver det muligt for beredskabet i Sisimiut eller Kangerlussuaq at finde dig hurtigere, siger han.

De pårørende til den forsvundne kinesiske mand, donerede sidste år 100.000 kroner som støtte sådan et gps-system.

Olafur Rafnar håber, at de kan få gang i gps'erne i år.

- Det ville være virkelig godt, og det vi havde faktisk satset på at testet det af i år med nogle få stykker. Så jeg kan ikke afvise, at vi laver nogle prøver i år. I hvert fald bliver det så hurtigt og enkelt som muligt, siger Olafur Rafnar fra Arctic Circle Business i Sisimiut.