Usisaat-direktør anker ikke dom efter arbejdsulykke: Den burde aldrig være sket

I 2022 mistede en mand livet, da han faldt otte meter ned på et betongulv i Usisaats lagerhal. I forrige uge faldt der dom.
Under efterforskningen viste det sig, at den afdøde medarbejder var blevet hejst op i en hjemmelavet trækasse på en gaffeltruck, da han skulle hente en kasse fra et reolsystem i en lagerhal. Foto © : KNR
30. januar 2024 07:51

22. januar faldt der dom i en sag, hvor en 64-årig mand mistede livet i en arbejdsulykke. 

Ulykken skete i flyttefirmaet Usisaats lagerhal tilbage i september 2022 – og firmaet blev idømt en bøde på 40.000 kroner i Sermersooq Kredsret. 

Usisaat anker ikke dommen - og dermed er sagen afsluttet, siger direktør Kenneth Jahn Andersen til KNR. 

- Jeg tror, det er rigtigt godt for rigtigt mange. Både her i virksomheden, for der er mange, der har kendt afdøde, så det har også taget hårdt på vores medarbejdere. Og jeg tænker også på de pårørende. 

Under efterforskningen viste det sig, at den afdøde medarbejder var blevet hejst op i en hjemmelavet trækasse på en gaffeltruck, da han skulle hente en kasse fra et reolsystem i en lagerhal. Ifølge politiet bar den afdøde hverken seler, hjelm eller andet sikkerhedsudstyr.  

- Det burde ikke være sket overhovedet. Den kasse, de brugte, er lavet til at bruge til flytning af små kasser. Så hvordan de er kommet frem til at anvende den til den pågældende opgave, det er der ingen her, der forstår. Desværre, siger Kenneth Jahn Andersen.

- Det er ikke fordi, jeg skal fralægge mig et ansvar. Vi gør, hvad vi kan, for sikkerheden er ualmindelig vigtig for os, og det er den hver eneste dag.

Hjelme og sikkerhedssko

Ifølge direktøren er der klare sikkerhedsregler i terminalen. Regler, som medarbejderne skal overholde - og det har de også selv et ansvar for, siger han.

- Vi gør det klart hver eneste dag overfor medarbejderne, at de også selv i dagligdagen har et ansvar for at forholde sig til opgaven og sikre, at opgaven bliver udført sikkerhedsmæssigt ansvarligt og acceptabelt.

- Vi har hjelme til fri afbenyttelse, og man skal bære både hjelm, vest og sikkerhedssko. Man må ikke gå uledsaget i terminalen, siger han. 

- Men vi har selvfølgelig gjort mere ud af sikkerheden efter den ulykkelige hændelse for at sikre, at det ikke sker igen, siger han.

Føler sig udstillet som skurk

Efter dommen sendte Grønlands Politi en pressemeddelelse ud. I den stod, at Arbejdstilsynet havde givet firmaet en bøde på 40.000 kroner – men Usisaat ville ikke vedtage bøden. Altså ville firmaet ikke betale bøden ifølge politiet. 

Den melding er direktøren ked af. Han mener faktisk, at firmaet blev udstillet som skurken, der ikke ønskede at betale. 

- Vi har ikke på noget tidspunkt nægtet at modtage bøden, siger Kenneth Jahn Andersen til KNR. 

- Vi har ene og alene ønsket at få udleveret en kopi af sagens akter fra politiet, så vi kunne forholde os til sagen, siger Kenneth Jahn Andersen.

De akter modtog firmaet, ifølge Kenneth Andersen, dog først tilbage i juli 2023. 

De blev præsenteret for politiets anklageskrift i februar. Det skulle de have reageret på inden for 14 dage – men han ville se sagsakter før. 

- Hvis man kigger på det bødeforlæg, vi har fået af politiet, så er det udskrevet i januar, forkyndt 22. februar, og vi har først fået sagens akter i juli 2023. Det har altså taget politiet godt syv måneder at fremsende det, vi bad om, til vores advokat, siger han.

- Vi har besluttet at modtage bøden, og vi har aldrig bestridt hverken bøden eller bødens størrelse.