Arbejdsgiver skal betale bøde efter dødsulykke

En bøde på 40.000 kroner skal en arbejdsplads i Nuuk betale efter en faldulykke i september 2022.
Manden døde af sine kvæstelser efter et fald på otte meter ned på et betongulv.
Skrevet af Christine Hyldal
22. januar 2024 15:27

En 64-årig mand mistede 7. september 2022 livet, da han faldt otte meter ned på et betongulv på sin arbejdsplads i Nuuk.

Manden døde af sine kvæstelser.

I dag har sagen været for retten, og her har retten besluttet, at arbejdsgiveren skulle idømmes en bøde på 40.000 kroner, skriver Grønlands Politi i en pressemeddelelse. 

Ulykken skete i Usisaats lagerhal i Nuuk, bekræfter politiet overfor KNR.

Hejst op i hjemmelavet trækasse

Ifølge politiet blev sagen efterforsket i samarbejde med Arbejdstilsynet som en mulig overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen.

Under efterforskningen viste det sig, at den afdøde medarbejder var blevet hejst op i en hjemmelavet trækasse på en gaffeltruck, da han skulle hente en kasse fra et reolsystem i en lagerhal, står der i pressemeddelelsen.

Anklagerfuldmægtig Cecilie Stürup Sørensen, som førte sagen for Grønlands Politis anklagemyndighed, siger:

- Det er både vores og Arbejdstilsynets vurdering, at arbejdsgiveren slet ikke har opfyldt sine forpligtelser for at sikre et godt og trygt arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Ud over den hjemmelavede hejsekonstruktion bar den afdøde hverken seler, hjelm eller andet sikkerhedsudstyr. Det er altid arbejdsgiverens ansvar at sikre, at sikkerheden er i orden på arbejdspladsen.

Ikke taget stilling til anke endnu

Arbejdstilsynet havde givet firmaet en bøde på 40.000 kroner. Den ville firmaet ikke vedtage ifølge politiet. 

- Derfor skulle sagen for retten. Og retten var enig med både Arbejdstilsynet og Grønlands Politi i, at arbejdsgiveren ikke havde opfyldt sine arbejdsmiljøretlige forpligtelser og idømte derfor virksomheden en bøde på 40.000 kroner, står der i pressemeddelelsen. 

Hverken Usisaat eller anklagemyndigheden har endnu taget stilling til, om sagen eventuelt skal ankes til Grønlands Landsret.