Usikkerhed om risiko for oliekatastrofe

Det er alt for besværligt at få oplysninger om sikkerheden på de olierigge fra Cairn Energy, der borer ud for Grønlands vestkyst. Det er den konklusion Inuit organisationen ICC er nået frem til. ICC er langt fra tilfreds med åbenheden fra råstofdirektoratet, hvilket tydeligt fremgår af den rapport de afleverede i går til Jens Erik Kirkegaard, som er ny naalakkersuisoq for området.
17. april 2013 09:22

ICCs formand Aqqaluk Lynge fortæller, at det har været enormt besværligt og tidskrævende at få dokumentation fra det offentlige.

- En af de ting jeg kunne nævne, det var en israpport om boreriggenes håndtering af isbjerge, da vi endeligt havede fået papirerne var de kraftigt overstreget, så vi kan ikke påvise at de havde havde helbreds, sikkerheds eller miljø sikkerhedssystemmer på plads.

Aqqaluk Lynge savner i den grad nogle klare retningslinjer for hvilke informationer man kan holde tilbage og hvilke man ikke kan.

- Vi synes der bør være en forklaring på tilbageholdelse af information, og så bør der være klare retningslinjer for, hvorfor man tilbageholder den slags information.

Som situationen er nu, betyder den mangelfulde information, at formanden for ICC ikke kan garanterer for sikkerheden, og at der er en stor risiko for at sikkerheden ikke er i orden.

- Med hensyn til et eventuelt blow up, så er sikkerheden for at undgå et blowup ganske minimal, sagde Aqqaluk Lynge.

Som ny naalakkersuisoq på området byder Jens Erik Kirkegaard rapporten fra ICC velkommen.

- Det er en informativ rapport vi har fået, og vi havde også et godt og konstruktivt møde med ICC i går.

Jens Erik Kirkegaard mener ikke, at der er nogen problemer med den reelle sikkerhed, men anerkender gerne at der ikke har været åbenhed nok.

- Jeg tror at det på det tekniske niveau overvejende været godt, sagde han og forklarede, at beredsskabsplanen reelt kunne håndterer et meget større oliespild end det Cairn Energy havde beregnet som worst case scenario.  Han medgiver dog, at der har været mangelfuld indformation.

Jens Erik Kirkegaard forklarer, at den manglende åbenhed primært har været på et politisk niveau, og ikke på det tekniske plan.

- Mit indtryk er, at fra embedsmandsniveau og teknisk niveau, der har der været en del informationer ude.

Den nye naalakkersuisoqs vurdering af sagen handler derfor mere om behov for åbenhed, end egentlige brist i sikkerheden

- Der var et godt beredskab efter bedste praksis, men jeg er enig i, at der har været manglende information især fra politisk hold, slår han fast.