USA-aftale kan blive en fordel for Grønland

Stormagternes interesse for Arktis får USA til at skrue op for aktiviteterne i regionen, og det kan nu komme Grønland til gode. Det vurderer lektor ved Forsvarsakademiet Jon Rahbek-Clemmensen.
19. september 2018 10:50

Mandag offentliggjorde det amerikanske forsvarsministerium en hensigtserklæring om mulige lufthavnsrelaterede investeringer i Grønland.

Og det kan være udtryk for, at USA føler sig nødsaget til at sikre deres position i Arktis bedre efter en række større russiske militærinvesteringer i regionen, siger lektor ved Forsvarsakademiet Jon Rahbek-Clemmensen.

- Man kan sagtens se det som USAs modsvar på det (russiske investeringer red.). USA har måske indset: Vores position i Grønland og Nordatlanten er måske lidt svækket, og derfor har vi brug for at være mere til stede i Grønland, og derfor har vi behov for at lave de her investeringer, siger han.

LÆS OGSÅ USA vil undersøge investeringer i grønlandske lufthavne

Som begrundelse for hensigtserklæringen og de mulige investeringer henviser amerikanerne til, at det skal forbedre USAs militære fleksibilitet og årvågenhed i forhold til den ændrede sikkerhedssituation i Arktis.

Men en mulig aftale med amerikanerne kan også være en fordel for Grønland.

- Det vil jo være en fordel for den grønlandske regering, fordi man måske vil kunne få amerikanerne til at betale en del af regningen for at få bygget de nye lufthavne, og man vil formentlig også kunne få andre ting ud af USA, siger Jon Rahbek-Clemmensen.

Han mener, at der allerede må have været forhandlinger mellem USA, Grønland og Danmark, og at de fortsat foregår.

I grønlandske udenrigsanliggender har Danmark som bekendt fortsat noget at skulle have sagt. Men Jon Rahbek-Clemmensen mener også, at Danmark kan få fordel af at lave en aftale med USA, og på den måde øge værdien af det såkaldte 'Grønlandskort'.

LÆS OGSÅ Grønland har været diplomatisk trumfkort for Rigsfællesskabet

- Ved at Danmark kan hjælpe USA med at sikre sine interesser i Grønland, så kommer man jo på bedre fod med den amerikanske regering, og det kan man måske veksle til nogle fordele i en eller anden sammenhæng, siger han.

Det fremgår ikke af hensigtserklæringen præcist hvilke lufthavne, der skal investeres i, eller hvor stort et beløb amerikanerne vil bidrage med.

Det amerikanske forsvarsministerium slår fast, at hensigtserklæringen ikke er juridisk bindende og ikke erstatter gældende aftaler.

LÆS OGSÅ Dansk bidrag handler om Kina