Kuannersuit ligger tæt på narsaq i Sydgrønland.Foto: Malik Brøns / KNR

Uran-selskab stopper efterforskning

Nye politiske vinde mod uran får franske Orano til at stoppe efterforskning i Grønland.

Det franske uran-selskab Orano stopper efterforskning af uran i Grønland.

Det skriver sermitsiaq.ag

Selskabet beholder dog deres tilladelser til at efterforske. Tilladelserne er gældende i fem år.

- Vi respekterer den retning, som den nyudnævnte koalition har valgt, og vil derfor ikke iværksætte efterforskningsarbejde for uran i Grønland for nuværende, siger Orano til sermitsiaq.ag. 

LÆS OGSÅ Selskab får lov til at lede efter uran i Sydgrønland

Det er blot få måneder siden, at det daværende Naalakkersuisut med Kim Kielsen som formand tildelte Orano tilladelse til at efterforske i flere områder i Sydvest- og Sydgrønland. Mineselskabet fik lov til at lave prøveboringer i to områder. 

Også for Greenland Minerals ser det mørkt ud. Dét er selskabet bag det meget omdiskuterede Kuannersuit-projekt i Sydgrønland. 

Projektet er i offentlig høring til 1. juni. Men den høring kan ende med at blive forlænget, siger Jørgen Hammeken-Holm, der er chef i Departmentet for Råstoffer til Sermitsiaq

Siden Inuit Ataqatigiit satte sig i formandskontoret i Naalakkersuisut, har der ikke blæst gunstige politiske vinde over de mineselskaber, der vil udvinde uran. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq for råstoffer: Ja til minedrift men nej til uran og Kuannersuit

Inuit Ataqatigiit førte blandt andet valgkamp på at stoppe en stopper for Kuannersuit.

Nu sidder partiet med magten i Naalakkersuisut sammen med Naleraq. De har lovet at stoppe mineprojektet, fordi det indeholder udvinding af radioaktive mineraler - det står også i deres koalitionsaftale. 

- Jeg lægger ikke skjul på, at jeg sideløbende vurderer, hvilke muligheder der er indenfor lovens og efterforskningstilladelsens rammer for at undgå udvinding af uran – også for Kuannersuitprojektet, siger Naaja Nathanielsen (IA), der er ny naalakkersuisoq for råstoffer. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl