Uran-selskab stopper efterforskning

Nye politiske vinde mod uran får franske Orano til at stoppe efterforskning i Grønland.
Kuannersuit ligger tæt på narsaq i Sydgrønland. Foto © : Malik Brøns / KNR
17. maj 2021 13:40

Det franske uran-selskab Orano stopper efterforskning af uran i Grønland.

Det skriver sermitsiaq.ag

Selskabet beholder dog deres tilladelser til at efterforske. Tilladelserne er gældende i fem år.

- Vi respekterer den retning, som den nyudnævnte koalition har valgt, og vil derfor ikke iværksætte efterforskningsarbejde for uran i Grønland for nuværende, siger Orano til sermitsiaq.ag. 

LÆS OGSÅ Selskab får lov til at lede efter uran i Sydgrønland

Det er blot få måneder siden, at det daværende Naalakkersuisut med Kim Kielsen som formand tildelte Orano tilladelse til at efterforske i flere områder i Sydvest- og Sydgrønland. Mineselskabet fik lov til at lave prøveboringer i to områder. 

Også for Greenland Minerals ser det mørkt ud. Dét er selskabet bag det meget omdiskuterede Kuannersuit-projekt i Sydgrønland. 

Projektet er i offentlig høring til 1. juni. Men den høring kan ende med at blive forlænget, siger Jørgen Hammeken-Holm, der er chef i Departmentet for Råstoffer til Sermitsiaq

Siden Inuit Ataqatigiit satte sig i formandskontoret i Naalakkersuisut, har der ikke blæst gunstige politiske vinde over de mineselskaber, der vil udvinde uran. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq for råstoffer: Ja til minedrift men nej til uran og Kuannersuit

Inuit Ataqatigiit førte blandt andet valgkamp på at stoppe en stopper for Kuannersuit.

Nu sidder partiet med magten i Naalakkersuisut sammen med Naleraq. De har lovet at stoppe mineprojektet, fordi det indeholder udvinding af radioaktive mineraler - det står også i deres koalitionsaftale. 

- Jeg lægger ikke skjul på, at jeg sideløbende vurderer, hvilke muligheder der er indenfor lovens og efterforskningstilladelsens rammer for at undgå udvinding af uran – også for Kuannersuitprojektet, siger Naaja Nathanielsen (IA), der er ny naalakkersuisoq for råstoffer.