Naalakkersuisoq for råstoffer: Ja til minedrift men nej til uran og Kuannersuit

Naalakkersuisut forventer at fremlægge forslag om nultolerancepolitik for radioaktive mineraler til Inatsisartut, siger naalakkersuisoq for råstoffer, Naaja H. Nathanielsen.
- Jeg lægger ikke skjul på, at jeg sideløbende vurderer, hvilke muligheder der er inden for lovens og efterforskningstilladelsens rammer for at undgå udvinding af uran – også for Kuannersuitprojektet, siger Naaja H. Nathanielsen. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Malik Brøns
07. maj 2021 16:47

Der er et mineprojekt ved Kuannersuit i høring. Den startede 18. december sidste år og slutter den 1. juni.

Det ændres der ikke noget ved. Men der kan gøres noget ved nultolerance-politikken omkring uranudvinding her i landet.

Det siger den nye naalakkersuisoq for råstoffer, Naaja Nathanielsen fra Inuit Ataqatigiit.

Fakta om Kuannersuit-projektet:

 

  • Kuannersuit ligger cirka 7,5 kilometer nord for byen Narsaq.
  • Hvis Greenland Minerals får en udvindingstilladelse, bliver det i en åben mine i 700 meters højde.
  • Greenland Minerals vil holde minen i drift i 37 år.
  • Projektet forventes at skabe 328 grønlandske arbejdspladser, når minen er i drift.
  • Området indeholder blandt andet sjældne jordarter, uran og thorium.
  • Minen vil producere 3 millioner ton malm om året.
  • På 37 år vil minen producere 111 millioner ton restaffald og 111 millioner ton gråbjerg (ubrugt klippemateriale).

Kilde: Grønlands Naturinstitut & Nationalt Center for Miljø og Energi, VSB-rapport.

- Der er allerede i forhold til af Greenland Minerals planlagt offentlig høring i forbindelse med deres udnyttelsesansøgning, og den vil jeg selvfølgelig medvirke til at færdiggøre, siger hun i en pressemeddelelse.

Tilbage i 2013 afskaffede Inatsisartut nultolerance for uranudvinding her i landet. Det åbnede blandt andet op for, at der kunne udvindes uran i Kuannersuit.

Men nultolerancen for radioaktive mineraler, heriblandt uran, kan være på vej tilbage.

- Koalitionen forventer at kunne fremlægge forslag til en nul-tolerancepolitik i indeværende år og ser frem til at drøfte denne med Inatsisartut, siger Naaja Nathanielsen.

Kuannersuit og valg til Inatsisartut

Mineprojektet er grunden til, at vi står her i dag med en ny naalakkersuisoq for råstoffer og i det hele taget et nyt Inatsisartut.

Før der blev udskrevet valg var der heftige diskussioner om høringen af mineprojektet.

Naalakkersuisut satte høringen i gang den 18. december. Det satte alarmen i gang hos adskillige folk, partier og organisationer.

LÆS OGSÅ Greenland Minerals sætter advokater til at undersøge Kuannersuit-projektet

Mineprojektet, som langsomt har arbejdet sig frem mod en endelige godkendelse af de miljømæssige vurderinger, havde fået grønt lys af Naalakkersuisut til at komme i høring. Et stort skridt for selskabet Greenland Minerals, som står bag projektet.

Men så ville en del af Siumuts medlemmer have høringen udsat. Befolkningen ved ikke nok om projektet, lød det fra næstformand i partiet, Vivian Motzfeldt, selvom Siumut er for mineprojektet.

Det gjorde koalitionspartiet Demokraatit sure. For dem var det et brud på deres koalitionsaftale. Derfor smækkede partiet med døren og forlod koalitionen med Siumut og Nunatta Qitornai. Tilbage stod Kim Kielsen (S) og Vittus Qujaukitsoq (NQ) pludselig i en mindretalsregering.

Det satte gang i valg-spekulationerne, hvorefter et enigt Inatsisartut stemte for et ekstraordinært valg. Her vandt Inuit Ataqatigiit stort 6. april til Inatsisartut-valget.

Inuit Ataqatigiit førte blandt andet valgkampen med at stoppe mineprojektet ved Kuannersuit.

Naaja Nathanielsen undersøger muligheder for at stoppe projektet

Nu sidder partiet med magten i Naalakkersuisut sammen med Naleraq. De har lovet at stoppe mineprojektet, fordi det indeholder udvinding af radioaktive mineraler - det står også i deres koalitionsaftale. Den nye naalakkersuisoq for råstoffer vil nu kigge på, hvordan hun kan stoppe det, siger hun.

- Jeg lægger ikke skjul på, at jeg sideløbende vurderer, hvilke muligheder der er indenfor lovens og efterforskningstilladelsens rammer for at undgå udvinding af uran – også for Kuannersuitprojektet, siger Naaja Nathanielsen.

LÆS OGSÅ IA vil stoppe Kuannersuit-projektet, hvis de får magten efter valget 

Hun gør det klart, at Inuit Ataqatigiit ikke er imod minedrift her i landet, kun uran.

- Vi hilser investorer velkommen og vil udvikle projekter, der gavner befolkningen og samfundet. Vi arbejder inden for de rammer, der er aftalt og har aldrig haft andet i tankerne. Og hver dag glæder vi os over de mange spændende projekter, der er spredt ud i hele landet, uden indhold af radioaktive grundstoffer.