Mineselskabet Orano Mining får lov til at lave prøveboringer i to områder. Arkivfoto.

Selskab får lov til at lede efter uran i Sydgrønland

Mens debatten om Kuannersuit brager afsted, får et fransk selskab tilladelse til at bore i undergrunden.

Naalakkersuisut har givet to såkaldte efterforskningstilladelser til, at det franske mineselskab Orano Mining Limited må lede efter uran i Sydvest- og Sydøstgrønland.

Det skriver Sermitsiaq.AG.

Tilladelserne kommer samtidig med at debatten om Kuannersuit-mineprojektet er brandvarm. Flere foreninger og politikere har krævet, at projektet bliver droppet på grund af bekymring for radioaktiv forurening fra netop uran.

Mineselskabet Orano Mining får lov til at lave prøveboringer i to områder. Det første er nord for Arsuk og Kangilinnguit og nord for Narsarsuaq i Sydgrønland.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq: God idé med syreanlæg i Kuannersuit

Det andet område består af to delområder omkring henholdsvis Ilulileq og Paatsusoq fjordene og Kangerlussuatsiaq fjorden.

Orano Mining Limited er gået med til, at selskabet ikke kan forvente at få en udnyttelsestilladelse, hvis de skulle finde uran i undergrunden. 

- Efterforskningstilladelsen har været i høring hos forskellige departementer og sydkommunen, og selskabet har accepteret de helt særlige vilkår, der følger med denne efterforskningstilladelse, siger naalakkersuisoq for råstoffer, Jens-Frederik Nielsen (D), til Sermitsiaq.AG.

Der er også stadig et stykke vej til, at minen i Kuannersuit bliver en realitet.

Borgermøderne om projektet skal efter planen afholdes fra den 5. til den 9. februar. Frem til den 12. marts har man mulighed for at sende sit høringssvar til projektet.