Uran igen på dagsordenen i Inatsisartut i dag

Dagens Inatsisartutforhandlinger starter klokken 10 med det udsatte punkt fra i går vedrørende Inuit Ataqatigiits forslag om en folkeafstemning om uranspørgsmålet.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Karsten Sommer
28. april 2016 06:09

Banen blev kridtet op i går, da man tog hul på urandebatten i forbindelse med Atassuts Steen Lynges forslag om at lave folkeafstemning vedrørende en grænseværdi for uran på 0,05 procent.

Det forslag afviste alle partierne - i dag handler det så om folkeafstemning om ja eller nej til uran.

Når den debat er forbi, skal det handle om flygtninge.

Løsgængeren Naaja Nathanielsen vil pålægge Naalakkersuisut at indarbejde muligheden for modtagelse af kvoteflygtninge til Grønland i de igangværende forhandlinger om hjemtagelsen af udlændingeområdet.

Naaja Nathanielsen erkender at det er et følsomt emne, og at der både er politikere og borgere der er imod at Grønland modtager flygtninge. Men det er en væsentlig debat, fremhæver Naaja Nathanielsen.

Vittus Qujaukitsoq finder begrundelsen for forslaget prisværdigt.

- Når man ser flygtningestrømmene i Europa bliver man påvirket, og tænker - "Kan vi yde et bidrag her"?, skriver Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender.

Alligevel indstiller han at forslaget forkastes, da det kolliderer med de igangværende forhandlinger med Danmark om overtagelse af udenrigsområdet.

De to sidste emner på torsdagens dagsorden handler dels om fiskeri - dels om smykkesten.

Siumuts Nikolaj Jeremiassen foreslår ændring af fiskeriloven, så den vestgrønlandske reje-TAC fordeles 50/50 mellem det kystnære og det havgående fiskeri.

Naalakkersuisut indstiller forslaget til forkastelse.

Til sidst står der smykkesten på programmet. Det er Partii Naleraqs Anthon Frederiksen der fremsætte forslag til særskilt lovregulering af indsamling af grønlandske smykkesten og mineraler, samt udstedelse af smallscale tilladelser til udvinding af grønlandske smykkesten.

Vittus Qujaukitsoq indstiller forslaget til forkastelse, da Naalakkersuisut allerede er i gang med at se småskalareglerne  efter i sømmene, og vil fremlægge et lovforslag om emnet ved forårssamlingen i 2017.