Universiteter sætter arbejdsmiljø i Grønland under lup

Forskere skal undersøge, hvordan virksomheder her i landet skaber et bedre arbejdsmiljø.
Ilisimartusarfik og Syddansk Universitet i Danmark skal undersøge, hvordan virksomheder her i landet skaber et bedre arbejdsmiljø. Foto © : Grønlands Naturinstitut
30. marts 2021 05:37

Et forskningsprojekt stiller de næste cirka to et halvt år skarpt på, hvordan arbejdsmiljøet i det grønlandske erhvervsliv egentlig har det. 

Ilisimartusarfik og Syddansk Universitet i Danmark skal sammen undersøge, hvordan grønlandske virksomheder skaber et bedre arbejdsmiljø. Det er nemlig et felt, der har brug for at blive undersøgt nærmere. 

Lovgivningen på området er nærmest adopteret direkte fra Danmark, men det er aldrig rigtig blevet undersøgt, hvordan den passer til grønlandske forhold. Det forklarer professor i arbejdsmiljø, Peter Hasle, fra Syddansk Universitet, der skal lede projektet:

- Det vi gerne vil med den her undersøgelse er at finde ud af, hvordan situationen er i øjeblikket, hvordan håndterer de grønlandske virksomheder arbejdsmiljøet, hvilke problemer er der, og hvilke behov har de for at få støtte gennem lovgivningen, siger Peter Hasle.

Løbende tilbagemeldinger

For at blive klogere på arbejdsmiljøet i de grønlandske virksomheder laver holdet bag projektet blandt andet en spørgeskemaundersøgelse. Den sigter mod at involvere alle virksomheder med mindst 10 ansatte.

Det skal give et indblik i, hvor meget virksomhederne gør ud af arbejdsmiljøet, og hvad det kan give af udfordringer, hvis virksomheden ikke får gjort så meget på den front, forklarer Peter Hasle.

LÆS OGSÅ Grønland og USA skal samarbejde om erhvervsuddannelser

Derudover bliver der lavet særskilte studier med fire større virksomheder. 

- Jeg er ret overbevist om, at vi får nogle resultater, som grønlandske virksomheder kan bruge til at styrke deres indsats, så de bliver bedre til at tage fat om arbejdsmiljøet i dagligdagen og finder ud af, hvordan de får ført beslutninger fra ledelsen og sikkerhedsorganisationen ud på gulvet i virksomhederne, siger Peter Hasle.

Han forklarer videre, at virksomhederne ikke skal vente to et halvt år, før de får svar på spørgsmålet om, hvordan arbejdsmiljøet kan styrkes. Undervejs i forløbet vil resultaterne fra undersøgelsen blive meldt ud til virksomhederne, understreger Peter Hasle.