Grønland og USA skal samarbejde om erhvervsuddannelser

Arctic Education Alliance er et nyt uddannelsesprojekt mellem de to lande, som undersøger mulighederne for nye erhvervsprogrammer i Grønland.
Det er Grønlands Klimaforskningscenter, der holder til på naturinstituttet i Nuuk, der skal lede projektet sammen med University of Alaska Fairbanks. Foto © : Grønlands Naturinstitut
Skrevet af Anders Dall
04. december 2020 04:58

Bæredygtig turisme, serviceindustri og fiskeriforvaltning.

Det er områder, som kan blive til erhvervsprogrammer for studerende her i landet.

De tre områder er nemlig centrale ingredienser i et nyt samarbejde mellem Grønland og USA, som sigter mod at skabe nye erhvervsuddannelser i Grønland. Partnerskabet bærer navnet Arctic Education Alliance og strækker sig over to år.

Sådan bliver projektet finansieret: 

 

Det amerikanske udenrigsministerium har postet cirka 11 millioner kroner i det to-årige projekt.

 

Det er penge, der udspringer at den samarbejdsaftale, som Grønland og USA indgik den 27. oktober i år i forbindelse med at fastsætte rammer for servicekontrakten på Pituffik-basen.

 

Aftalen lægger op til samarbejde på flere områder, herunder uddannelse.

 

Her bliver der blandt andet lagt vægt på, at universiteter på tværs af de to lande netop skal samarbejde omkring erhvervsmæssige uddannelser, fiskeriforvaltning og bæredygtig turisme.

Det er Grønlands Klimaforskningscenter, der skal lede projektet sammen med University of Alaska Fairbanks.

LÆS OGSÅ Råstofskolen i Sisimiut indgår millionaftale med USA: - Det kommer til at spole skolen ti år frem i tiden

Projektets første år kommer til at gå med at undersøge, hvad der mangler inden for uddannelse i Grønland, når det gælder bæredygtig turisme, serviceindustrien og land- og fiskeriforvaltning.

Det fortæller Mie Winding, der er konstitueret afdelingsleder ved Grønlands klimaforskningscenter.

Hun glæder sig til samarbejdet med University of Alaska Fairbanks og peger på, at det er tale om et universitet, der har erfaring inden for forvaltning af oprindelige folk og kulturprogrammer samt fiskeriforskning.

Og det er viden, der kan bruges i forhold til uddannelsesmuligheder i Grønland.

- De er rigtig stærke i at lave de her undersøgelser og i være med til at se på, hvordan det er, at man kan understøtte de her uddannelsesprogrammer, der er i Grønland, siger Mie Winding.

Studerende skal hente inspiration 

Klimaforskningscenteret, der holder til ved Grønlands Naturinstitut i Nuuk, og universitet i Alaska er ikke de eneste aktører, der deltager. Det gør Ilisimatusarfik og Pensylvania State University samt Southern Maine University også.

Og for at kunne drage erfaringer på tværs af de to lande lægger alliancen op til at sætte gang i et udvekslingsprogram.

Planen er, at studerende her i landet kan se frem til at skulle til Alaska i forbindelse med en række workshops.

- Det er super vigtigt og super spændende med det her udvekslingsprogram, hvor vi har studerende, der kan komme til Alaska og se, hvordan det fungerer der, men også at vi kan få de amerikanske studerende hertil, så man kan se, hvad det er for nogle fordele og ulemper, der er begge steder, siger Mie Winding.