USA Råstofskolen i Sisimiut indgår millionaftale med USA: - Det kommer til at spole skolen ti år frem i tiden

Det amerikanske udenrigsministerium investerer 7,5 millioner kroner i undervisning og efteruddannelse på Råstofskolen over de næste tre år
Mine
USA skal de kommende tre år blandt andet hjælpe Råstofskolen (KT) med efteruddannelse af skolens lærere, udvikling af nye undervisningsmaterialer og opbygning af et grønlandsk mineredningsberedskab. Foto © : Råstofskolen
30. november 2020 05:46

Glæden er stor på Råstofskolen (KTI) i Sisimiut. For det amerikanske udenrigsministerium har besluttet at støtte skolens arbejde med lidt mere end 7,5 millioner kroner hen over de næste tre år.

Aftalen udspringer af den økonomiske hjælpepakke fra USA, som Grønland takkede ja til tilbage i foråret, og som rummer 12, 1 millioner dollars eller lige omkring 83 millioner danske kroner.

LÆS OGSÅ Grønland indgår samarbejde med USA for millioner

Penge, som USA ønsker at bruge på råstofbranchen, turisme og uddannelse.

-Det er en helt fantastisk ting for Råstofskolen. Med den her hjælp, forventer jeg, at vi over de næste tre år, spoler Råstofskolen ti år frem, lyder det fra Hans Hinrichsen, der er uddannelseschef på Råstofskolen.

Han fortæller, at 15 amerikanske institutioner bød ind på at blive en del af samarbejdsprojektet, og at det blev University of Utah og University of Alaska, der sikrede sig opgaven.

Råstofskolen / Kalaallit Nunaanni Teknikimik Ilinniarfik

 

Saviminilerinermik Ilinniarfik (KTI Jern- & Metal) i Nuuk og Sanaartornermik Ilinniarfik (KTI Bygge- Anlæg) i Sisimiut blev pr. 1. januar 2011 fusioneret til én skole med én bestyrelse og én leder af alle afdelilnger.

 

Samtidigt besluttede den nye bestyrelse, at de fusionerede tekniske skoler skulle benytte samme navn og logo. Det officielle navn for skolen er Teknikimik Ilinniarfik med den engelske betegnelse: Tech College Greenland. Forkortelsen af navnet er KTI, Kalaallit Nunaanni Teknikimik Ilinniarfik.

 

Teknikimik Ilinniarfik har et samlet elevtal på ca. 650 og omkring 150 ansatte.

 

Kilde: kti.gl

Efteruddannelse og redningshold

Det er altså universiteterne, der tildeles pengene, og så leverer de en række aktiviteter til Råstofskolen.

Der bliver blandt andet tale om efteruddannelse af skolens lærere, udvikling af nye undervisningsmaterialer og hjælp til at opbygge et grønlandsk mineredningsberedskab.

Hans Hinrichsen
Foto © : Hans Hinrichsen

Hans Hinrichsen kalder aftalen for en win-win-situation, som får stor betydning for elevernes hverdag:

- Det er klart, at jo mere faglig ekspertise, vi får på området, jo bedre elever får vi, og jo bedre kurser kan vi køre her på Råstofskolen, siger han og fortsætter:

- Der kommer til at ske en masse aktiviteter inden for råstofområdet her i Grønland de næste par år. Og det er klart, at det vil være en kæmpe hjælp til, at vi kan få flest mulige grønlændere uddannede inden for råstofområdet, så der ikke kommer så mange tilkaldte ude fra, som der ellers kunne være kommet.  

Helt trygge

På spørgsmålet om, han har nogle betænkninger ved at åbne skolens døre for amerikanerne, ryster uddannelseschefen på hovedet.

-Det er klart, at det første, jeg kiggede på, var, at den grønlandske regering har sagt ja tak til den her ydelse fra amerikanerne. Havde regeringen ikke gjort det, havde det været lukket land. For så begynder vi at snakke politik, siger Hans Hinrichsen og understreger:

-Vi er helt trygge. Vi har haft et par møder med amerikanerne, og de har jo prøvet det her før i andre lande.