Ungdomsarbejdsløsheden eksploderer

I august 2009 var der 100 unge under 20 år, der var arbejdsløse. Det tal er eksploderet i den seneste opgørelse fra Grønlands Statistik og ligger nu på 211. En stigning på 111 % er helt uhørt, og det lover ikke godt for fremtiden her i landet.
Kim Kielsen
Skrevet af Peter Troelsen
20. september 2012 10:33

Trods mange tiltag og en masse fine ord er der ikke sket en forbedring af forholdene for de unge arbejdssøgende her i landet. Tværtimod er antallet af unge arbejdsløse mere end fordoblet i den tid, koalitionen har regeret Grønland.

-Det er simpelthen ikke godt nok. Desværre er der mange, der ikke starter på en uddannelse, og derfor kommer de jo til at figurere i statistikkerne. Her skal vi satse endnu mere, fordi de unge i Grønland har aldrig haft bedre muligheder for at uddanne sig, end de har i øjeblikket. I Kujalleq kommune har man taget initiativer til at få de unge i gang, og dem skal vi bestræbe os på at få udbredt til de øvrige kommuner. Mange af de unge, der i dag er arbejdsløse, er børn af arbejdsløse forældre, og den onde cirkel skal vi have brudt hurtigst muligt, fastslår Anda Uldum fra Demokraterne.

Hos det tidligere regeringsparti Siumut er der ingen forståelse for at arbejdsløshedstallet, der i 2009 nåede at historisk lavpunkt, sidenhen er vokset til mere end det dobbelte. Her opfordrer man alle partier i Inatsisartut til at arbejde sammen om en løsning.

-Det er uacceptabelt, at der ikke sker noget på det område. De unge mennesker er vigtige resurser for Grønland, og vi må under ingen omstændigheder tabe dem på gulvet. Her må også erhvervslivet hjælpe til, så der bliver pladser til de unge på arbejdsmarkedet. Som politikere kan vi også gøre mere, end vi har gjort indtil nu. Søfartsskolen i Paamiut havde 90 egnede ansøgere, men de måtte kun optage 30, fordi skolen skal flyttes til Nuuk. Det betyder at der er 60 unge, der ikke kan komme i gang med en uddannelse, og derfor står de opført som arbejdsløse. Det må være vigtigere at få de unge i gang med en uddannelse, end det er at få flyttet uddannelserne sammen i Nuuk, forklarer Kim Kielsen, der er medlem af erhvervsudvalget for Siumut.