Ungarbejder i Nakuusa: Her er de vigtigste anbefalinger for socialområdet

Leo Pedersen Jørgensen er medlem af børnerådet Nakuusa. Her er hans bud på de tre vigtigste anbefalinger, der skal hjælpe udsatte børn og unge.
I alt er der lavet 16 anbefalinger. Dem præsenterede Martha Abelsen (S), der er naalakkersuisoq for sociale anliggender, og socialminister Astrid Krag i sidste uge. Foto © : Assi nammineq pigisaq / Privat
29. august 2020 13:59

Flere åbne væresteder, bedre behandling og hårdere foranstaltninger for seksualforbryderne.

Det er de tre vigtigste anbefalinger i regeringens og Naalakkersuisuts rapport for en styrket indsats på socialområdet, mener Leo Pedersen Jørgensen.

Han er medlem af børnerådet Nakuusa.

LÆS OGSÅ Overblik: Her er de 16 anbefalinger til udsatte børn og unge

Særligt flere væresteder for de unge er vigtigt, understreger han.

Otte gange så mange anmeldelser
 

  • Grønland har mere end otte gange så mange anmeldelser om seksualforbrydelser som i Danmark og på Færøerne.
  • I Grønland har Tasiilaq det højeste antal anmeldelser om seksualforbrydelser mod børn og unge per indbygger.
  • I 2018 var 27 procent af anmeldelser om kønsligt forhold til børn under 15 år fra Tasiilaq, mens befolkningen i Tasiilaq udgjorde 5 procent af den samlede grønlandske befolkning.

    Kilde: Grønlands Politi

- Når de er lukkede, så har de unge ikke noget at beskæftige sig med. Så begynder de at kede sig, og det kan ende med småkriminalitetet. Hvis nu der er et sted, hvor de kan være om natten, kan man bedre forebygge det, siger han.

Hjælp fra Danmark

I alt er der lavet 16 anbefalinger. Dem præsenterede Martha Abelsen (S), der er naalakkersuisoq for sociale anliggender, og socialminister Astrid Krag i sidste uge.

Anbefalingerne står i en længe ventet rapport, der er lavet, efter at Grønland - højst usædvanligt - bad Danmark om hjælp til socialområdet sidste år.

Socialområdet har været grønlandsk ansvar i 41 år. Men i maj sidste år sendte DR dokumentaren "Byen hvor børn forsvinder", som viste horrible forhold for børn og unge i Tasiilaq: Hver femte indbygger begår selvmord, og hvert andet barn har en socialsag i kommunen.

LÆS OGSÅ Martha Abelsen om omsorgssvigt og misbrug: Vi skal anstrenge os nu

Dokumentaren sparkede en voldsom diskussion i gang i Inatsisartut – en diskussion, der altså endte med, at Naalakkersuisut bad Danmark om hjælp til en indsats mod overgreb og omsorgssvigtede børn.

Den danske regering øremærkede 80 millioner kroner til formålet.  

Længere straffe 

Den næstvigtigste anbefaling er ifølge Leo Pedersen Jørgensen en styrket behandling af seksualforbryderne, mens de afsoner deres straf.

- De skal hjælpes. De skal tilbage til rette vej i deres liv, derfor er det godt, at den er med i anbefalingerne, siger han.

Endeligt er det vigtigt, at krænkerne også bliver idømt længere foranstaltninger, sådan som det anbefales i punkt 11 i rapporten, mener han.

LÆS OGSÅ Astrid Krag om socialindsats: Det har ikke været godt nok

Her bliver det anbefalet, at forhøje foranstaltningsniveaut med 50 procent i sager med voldtægt af børn under 18 år.

- Straffen i dag er alt for lavt. Hvis man skal sammenligne det med krænkeren, så får han kun et år og syv måneders anstaltanbringelse. Efter det er det forbi for krænkeren, mens barnet skal lide af det resten af sit liv, siger han.

Rapporten er et af de tætteste samarbejder mellem den danske regering og Naalakkersuisut på socialområdet.

Du kan læse hele rapporten og de 16 anbefalinger her.