Ung jollefisker: Den kommende generation af os bliver også ramt

Grønlandsbanken har smækket kassen i for al finansiering af jollefiskeri. Og det kommer til at gå ud over de kommende generationer, mener Ilatsiaq Markussen, der er fisker og ungdomspolitiker.
Jollefiskerne er afhængige af at have en bank, der kan træde til, når noget af deres udstyr går i stykker. Det mener Ilatsiaq Markussen. Foto © : KNR
24. oktober 2019 06:59

Grønlandsbankens stop for udlån af penge til nye joller og materiel vækker harme hos en ung jollefisker fra Nuuk.

- Der er endda blevet sagt, de skal overveje, om de vil blive i fiskeriet, siger Ilatsiaq Markussen.

Han er både næstformand for udvalget for fiskeri i Siumut Ungdom og jollefisker.

Grønlandsbankens lukkede pengekasse skyldes, at det kystnære jollefiskeri ifølge banken hverken økonomisk eller biologisk bæredygtigt.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken stopper finansiering af jollefiskeriet

- Jollefiskeren kan ikke længere regne med Grønlandsbanken hjælp til en ny motor, hvis motoren går i stykker. På den måde vil jollefiskeren være udelukket i at fortsætte sit erhverv, siger Ilatsiaq Markussen.

Ifølge ham er jollefiskerne nemlig afhængige af at have en bank, der kan træde til, når noget af deres udstyr går i stykker. Fiskerne har nemlig løbende udgifter, som skal dækkes, inden de får indtægter fra fiskeriet.

- Og selvom en fisker får dækket sine udgifter, så ved man aldrig, om man vil få udbytte fra erhvervet. Derfor har enhver fisker behov for at have en bank, der kan træde til, siger Ilatsiaq Markussen.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken smækker kassen i - men Bank Nordik holder stadig låget på klem

Han fortæller, at en ny og sikker jolle med fiskeudstyr koster op mod 400.000 kroner. Og på den måde får bankens stop for udlån af penge også konsekvenser for de unge fiskere og den kommende generation, mener Ilatsiaq Markussen.

- Den kommende generation af jollefiskere kan ikke længere få lån til joller i Grønlandsbanken, siger han. 

- Alle jollefiskere, også dem der fisker efter torsk, bliver ramt. Og det gælder ikke kun fiskerne. Også deres fiskernes familier bliver ramt, siger Ilatsiaq Markussen.