Skandaleramt krydstogtskib skal på togt i Grønland

Denne sommer får Grønland besøg af skibet Caribbean Princess fra et af verdens største krydstogtsselskaber.
Caribbean Princess kommer til Grønland denne sommer. Arkivfoto Foto © : Gary Bembridge/Flickr Creative Commons
Skrevet af Merete Lindstrøm
22. juli 2019 06:51
Versionist Connie Fontain

Carnival Corp er et selskab, der er anklaget og dømt for at smide plastikaffald og olie i havet, forfalske miljørapporter og andre miljøovertrædelser.

Som en del af et 20 millioner dollar forlig, som selskabet har indgået sidste måned, har Carnival Corp indvilliget i at ansætte en såkaldt chief compliance officer.

Det skriver Wall Street Journal.

Forliget er indgået på baggrund af virksomhedens gentagende overtrædelser af miljølovgivningen i flere lande gennem en årrække, som blandt andet haft den konsekvens, at virksomhedens skibe har haft forbud mod at sejle i visse lande.

Den nye chief compliance officer bliver en ledende medarbejder, der bliver ansvarlig for at holde sig ajour med og fortolke relevant lovgivning. For eksempel på miljøområdet.

Derudover skal personen overvåge virksomhedens aktiviteter og kontroller og rapportere om dem.

Men det er ikke det eneste tiltag, som virksomheden er blevet pålagt i det nyligt indgåede forlig. Inden udgangen af 2021 skal Carnival Corp halvere forbruget af plastiksugerør og engangsplastik.

LÆS OGSÅ Karantæneramt krydstogtskib kommer til Nuuk

Ud over plastikforbruget på skibene er miljøorganisationer urolige over brugen af den såkaldte tunge bunkerolie HFO, som nogle skibe sejler på. HFO er verdens mest beskidte og mest forurenende skibsbrændstof.

Forbrændingen af HFO producerer høje niveauer af forurenende stoffer som for eksempelt sod og svovldioxid. Sod er en kritisk bidragyder til menneskeskabt global opvarmning, især i Arktis.

Ifølge seniorrådgiver i økologisk råd, Kåre Press-Kristensen, sejler Caribbean Princess på netop den tunge bunkerolie.

- På et krydstogt, der varer 10-12 dage i Grønland, vil selv et mindre krydstogtskib forurene lige så meget med svovl og partikler, som affaldsforbrændingen i Nuuk gør på et år, sagde han til knr.gl sidste sommer.

RAL oplyste sidste år til KNR at fem af deres skibe sejler på HFO.