Karantæneramt krydstogtskib kommer til Nuuk
Ejeren af et af de største krydstogtsskibe, der skal lægge til i en grønlandsk havn denne sommer, er i øjeblikket under tvungen observation ved anløb til havne i USA.
Det skriver avisen Miami Herald.
Observationspligten er en del af et forlig, som krydstogtrederiet Carnival Corp. har indgået. Det har rederiet, fordi det gennem otte år har udledt olie i verdenshavene og løjet om det for de amerikanske myndigheder. Det er Carnival Corp. blevet idømt en bøde på 263 millioner kroner for.
LÆS OGSÅ Krydstogtskibe forurener som afbrændingen i Nuuk et år
I sidste uge truede en amerikansk dommer med helt at forbyde Carnival Corps skibe at lægge til i amerikanske havne, fordi de har overtrådt en prøvetid, der blev indført ved forliget for to år siden.
Ifølge Miami Herald har rederiet og deres datterselskaber forsøgt at undgå negative udfald af de pålagte kontrolbesøg ved at forfalske registreringer, smide plastikaffald i havet og udlede spildevand ulovligt ved Glacier Bay Nationalpark i Alaska.
Desuden har selskabet forsøgt at påvirke USA’s kystvagt til at ændre vilkårene i det indgåede forlig, hævder anklageren i sagen.
Virksomheden erkender forholdene.
LÆS OGSÅ RAL sejler på HFO herhjemme - men ikke andre steder
Økologisk Råd har tidligere undersøgt, hvor meget krydstogtskibe forurener i Grønland. Nogle af skibene sejler på tung bunkerolie, som også bliver kaldt for HFO. Ifølge seniorrådgiver i rådet, Kåre Press-Kristensen, sejler Caribbean Princess på netop den tunge bunkerolie.
- På et krydstogt, der varer 10-12 dage i Grønland, vil selv et mindre krydstogtskib forurene lige så meget med svovl og partikler, som affaldsforbrændingen i Nuuk gør på et år, sagde han til knr.gl sidste sommer.