Foto: Camilla Dam/KNR

Analyse Uldum kan få nyt stordepartement

Tidlig aften kan Kim Kielsens nye hold landsstyremedlemmer blive præsenteret. Her er et bud på, hvilke navne, der er i spil.

Hverken Jens-Erik Kirkegaard (S) eller Nick Nielsen (S) er oplagte til ministerposter i det nye Naalakkersuisut. Ingen af de to er i top-10 blandt Siumut-kandidaterne, og så er der dele af deres parti, som ønsker at holde dem fra magten, fordi de to var afgørende for den dramatiske afsked med Aleqa Hammond. 

Læs også Hvem skal sidde i det nye Naalakkersuisut?

Uldum kan få stordepartement

Oplagt er det, at Martha Lund Olsen (S) vil fortsætte som naalakkersuisoq for social, justits og familie, fordi hun ikke har haft grimme politiske sager, og fordi hun nyder stor vælgeropbakning. 

I Siumuts forhandlinger med Demokraterne kan Andreas Uldum have tilkæmpet sig posten som naalakkersuisoq for finans- og indenrigsanliggender, hvor han kan få ansvaret for nye reformer. Der er også rygter om, at råstofdepartementet kan blive ført ind under Demokraternes formand, i hvad der bliver et meget stort departement.

 

Erhverv til S infrastruktur til A

Hvis rygtet om opsplitning af Erhverv og Råstoffer passer, bliver der tilbage et departement for erhverv, som kan gå til Siumuts Anders Olsen, der har fået mange stemmer.

Posten som ansvarlig for infrastruktur og sundhed vil nok gå til Knud Kristiansen, fordi selvom Steen Lynge efterhånden har solid erfaring på den store post, fik han ikke særlig mange personlige stemmer. Siverth Heilmann kan måske fortsætte i departementet for boliger, hvis ikke den populære Mala Høy Kuko fra samme parti tager over.

Læs også Nyvalgt Siumut-bonde vil kæmpe for nabomine

Kruse for kontroversiel

Nikolaj Jeremiassen er et godt bud på en ny fiskeriminister, og han er ifølge KNR's kilder allerede blevet adspurgt. Men der er også den mulighed, at Finn Karlsen (S) fortsætter, selvom han ikke har fået mange stemmer. Der har nemlig været for meget udskiftning på posten, efter Karl Lyberth blev smidt ud i januar måned. Karl-Kristian Kruse vil af mange ses som oplagt til at tage over, men hans liberale kurs omkring fiskekvoter har også modstandere i Siumut.

 

Miljø og natur bliver joker

Demokraternes nye stjerne Nivi Olsen er underviser, og hun kan gå hen og blive naalakkersuisoq for uddannelse, kirke, kultur og ligestilling. Posten som naalakkersuisoq for miljø og natur kan med stor sandsyndlighed gives til en Siumut-politiker som Jens Imanuelsen eller Kristian Jeremiassen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl