Uldum: Grønland langt fra græsk tragedie

Finansminister Andreas Uldum fastslår i en kronik i Politiken, at Grønland ikke er på vej mod en græsk tragedie, sådan som en del danske politikere har udtalt på det seneste.
Anda Uldum i Folketinget Foto © : KNR
Skrevet af Camilla Dam
16. februar 2015 10:59

- Vi fremlægger snart en finanslov for 2015, der opererer med en balance på finanserne i 2018. Vi vil dog få et mindre underskud i år - men på under 1 procent af bnp (EU's krav er maksimalt 3 procent).

- Tilsvarende er den offentlige gæld i Grønland meget beskeden (langt under EU's krav på maksimalt 60 procent af bnp).

- Eller sagt anderledes: Hvis Grønland var et EU-medlem og en del af eurozonen, ville vi blive betragtet som et mønsterland, skriver naalakkersuisoq for finanser og råstoffer i avisen.

Andreas Uldum påpeger, at nogle af udfordringerne er den mistede servicekontrakt på Pituffik og deraf følgende tab af et tocifret millionbeløb, faldende rejekvoter og et stigende antal ældre.

Læs også Grønlands skrantende økonomi til debat i Folketinget

Han fremhæver en række forslag til den kommende forårssamling, der skal styrke økonomien.

- Besparelse og effektivisering skaber ikke vækst alene. Derfor udvikler vi fortsat vores hovederhverv, fiskeri og råstoffer. Og parallelt med det arbejder vi benhårdt på at få udviklet vores turismesektor, hvor potentialet er enormt.

- Med andre ord: Grønlands regering gør alt, hvad der står i vores magt, så vores økonomi ikke ender i en græsk tragedie, fastslår finansministeren.