Grønlands skrantende økonomi til debat i Folketinget

Grønlands skrantende økonomi var torsdag til debat i det danske folketing.
Skrevet af Jens Thorin
06. februar 2015 10:00

Oppositionen i Folketinget ville nemlig diskuttere det dramatiske underskud på budgettet og de meget dystre økonomiske perspektiver.

 

Og så spurgte de borgerlige statsministeren om, hvilke planer regeringen har for eventuelt at kunne bistå Grønland i landets dybt alvorlige krise.

 

De to grønlandske medlemmer, Siumuts Nick Nielsen og IA's Johan Lund Olsen, anerkendte, at der er problemer men påpegede samtidig, at Grønlands økonomi er et anliggende for de grønlandske politikere:

 

- Jeg synes, det er i orden, at man debatterer forhold, der vedrører Grønland. Man skal bare huske på, at Grønland og Danmark har en Selvstyreaftale, siger Nick Nielsen.

Læs også Nick Nielsens ordførertale i Folketinget

Hans kollega Johan Lund Olsen  var skarpere over for de danske parlamentarikere. 

- Det er principielt upassende, at et lands parlament, i dette tilfælde det danske folketing, afholder en debat om et andet lands økonomi. Det er vist det, man kalder for indblanding i et andet lands indre anliggender, mener IA'eren.

 

Det fik i følge sermitsiag.ag Dansk Folkepartis Grønlandsordfører til at rejse sig og spørge:

 

- Altså helt ærligt. Så vil jeg gerne spørge i den forbindelse: Er afsendelsen af knap 4 milliarder kroner til Grønland hvert år en indblanding i et andet lands anliggender? For så kan vi bare lade være, sagde partiets Grønlandsordfører, Søren Espersen.

 

Det var ham, der sammen med Venstre, Liberal Alliance og De Konservative, havde stillet forslag om en forespørgselsdebat. Landskassen havde nemlig i 2014 en uventet stort underskud, der anslås til at være på omkring 257 millioner kroner.

 

Råstofseventyret lader vente på sig

Det grønlandsk-danske selskab Greenland Contractors skal med stor sandsynlighed ikke længere skal servicere det amerikanske militær i Pituffik.

 

Og så mangler det grønlandske samfund investeringer, så hjulene kan komme i gang igen til gavn for de mange arbejdsløse.

 

Nick Nielsen mener ikke, det står så skidt til, som han formulerer det overfor KNR:

 

- Jeg tror ikke, jeg vil sige, at det går godt for den grønlandske økonomi. Men jeg synes ikke, det står så skidt til, som det bliver fremhævet.

Læs også Johan Lund Olsens ordførertale i Folketinget

Til gengæld er Johan Lund Olsen noget mere bekynmret.

 

- Jeg er altså ikke enige med Nick Nielsen. Fordi vi allesammen i slutningen af 2014 fik besked på, at Grønland i 2014 vil får et underskud på omkrung 300 millioner kroner, siger Johan Lund Olsen, og fotsætter:

 

- Derfor må vi se virkeligheden i øjnene og begynde at arbejde fra bunden af for at forbedre vores økonomi, siger Johan Lund Olsen, der også peger på, at der er stor sandsynlighed for, at det grønlandsk-danske selskab Greenland Contractors ikke længere skal servicere amerikanerne i Pituffik.