VIDEO Uldum afviser Tanbreez-kritik

Naalakkersuisoq for finanser fastslår endnu en gang, at lovgivningen er til for at overholdes, derfor skal Tanbreez aflevere en ny ansøgning. Hvor hurtigt den bliver godkendt, er helt op til det australske mineselskab selv.

- En af de primære årsager (til kravet om en ny ansøgning, red.) er, at produktionen stiger fra 0,5 til 1,5 millioner ton, det vil sige en tredobling.

- Naalakkersuisut vil ikke være med til at godkende nogen ansøgninger uden at kende til miljøpåvirkningerne. Derfor har vi ønsket at få nye undersøgelser frem.

- Vi skal følge råstofloven, og det er det, vi har gjort, siger naalakkersuisoq for finanser, Anda Uldum, til KNR.

Læs også Tanbreez: Det går for langsomt i Grønland

Ventet i 2,5 år
Direktøren for Tanbreez, Greg Barnes, er meget fortørnet over, at hans australske mineselskab skal aflevere en ny ansøgning for at få en udnyttelsestilladelse, da det vil udvinde halvanden million ton mineraler ved Kringlerne (Killavaat Alannguat) i Sydgrønland i stedet for de allerede godkendte halve million ton.

Det er flere år siden, Tanbreez afleverede sin første ansøgning.

- Når man ansøger om tilladelse i andre lande, koster det mellem 66.000-132.000 kroner og tager tre måneder. At det her koster næsten 2,5 år betyder, at Grønland ikke er konkurrencedygtig sammenlignet med resten af verden, siger Greg Barnes.

Læs også Naalakkersuisut frustrerer mineselskab

 

Ny ansøgning hurtigt behandlet
Her fastslår Anda Uldum, at den lange ventetid skyldes, at Tanbreez Mining har været lang tid om at få afleveret en ordentlig ansøgning. Og det kan gøres langt hurtigere.

- Der når snart en orientering frem til Råstofudvalget om et andet råstofprojekt, som har fået godkendt ansøgningen efter to og en halv måneds behandling.

- Det er forskelligt fra sag til sag, hvor længe behandlingen varer. Hvis der skal være et godt samarbejde, må begge parter kunne forstå hinanden, og det kan både Naalakkersuisut og Tanbreez sikkert lære noget af, fastslår naalakkersuisoq for finanser.

Greg Barnes kommer til Nuuk i næste uge for blandt andet at tale med Naalakkersuisut om, hvordan processen kan fremskyndes.

Læs også Miljøorganisationer langer ud efter forslag til ny råstoflovGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt