Tanbreez: Det går for langsomt i Grønland

Chefgeolog Greg Barnes mener ikke, Grønland er konkurrencedygtigt som mineland.
03. juni 2014 11:33

Overadministration er grunden til, at Grønland ikke har fået gang i nogen miner, siger Greg Barnes, som er chefgeolog for Tanbreez og står bag projektet ved Kringlerne. Han mener, at tingene går for langsomt, og at mineboomet er ved at løbe fra Grønland som ganske enkelt ikke var hurtige nok til at handle.

- Alle mine oplevelser i Grønland er, at det går meget langsomt, og det er ikke konkurrencedygtigt i sammenligning med andre lande. I vores tilfælde har vi ventet 27 måneder. Det er ikke konkurrencedygtigt i sammenligning med andre lande, hvor de garanterer, at det er klaret på syv eller endda tre måneder, siger australske Greg Barnes.

Ole Christiansen fra Nunaminerals peger også, at der kan virke til at være en unødig overadministration på råstofområdet.

Under gårsdagens høring om råstofstrategien ville tilhører og revisor Knud Østergaard høre, om Råstofstyrelsen har nok med den relevante viden og kvalifikationer til at gennemføre forhandlingerne med mineselskaberne.

- Jeg er ikke i den elite, der er med i de forhandlinger, men når man efterfølgende hører fra folk, der har været til de forhandlinger, så er de rystet. Ikke over de krav der bliver stillet, men rystet over den mangel på kompetence, de har mødt underforhandlingerne, sagde Knud Østergaard under høringen i Katuaq.

Naalakkersuisoq for råstofområdet Jens-Erik Kirkegaard mener dog ikke kritikken fra hverken Østergaard eller Barnes har noget på sig.

- Når man arbejder som naalakkersuisoq, kan man ikke basere sit arbejde på rygter. Vi er nødt til at forholde os til lovgivningen plus undersøgelser. Undersøgelser har vist, at Grønland er et af de førende lande inden for administration af råstofbranchen. Det kan man se på Fraser Instituts undersøgelse, der laves hvert år, siger Kirkegaard.

Hos London Mining giver Kaj Kleist udtryk for, at man har været glade for samarbejdet med Råstofstyrelsen, men der er dog slanger i paradis, og sagen er, at selv om London Mining har været i gang flere år, så mangler de stadig at få IBA-aftalen på plads, før de kan gå ud og charmere investorer.

- Selvfølgelig kunne man godt have tænkt, at det gik hurtigere, men vi har også en vis forståelse for, at det kan tage tid - netop fordi det er komplicerede undersøgelser, der foretages, og det skal der også være tid til, siger Kaj Kleist.

Chefgeologen ved Tanbreez, Greg Barnes, peger dog på, at der er hård konkurrence om minedrift i verden, og selskaberne går der til, hvor det er bedst for dem. Han mener, at hvis tingene fungerede lidt bedre og var mere strømlinede, så ville minerne allerede være i gang:

- Hvis tilladelserne for to år siden var gået igennem på normal tid, seks måneder eller lignende, så havde man et par miner op og køre nu, og man havde kunnet finde finansieringen, mens markedet var oppe og kørte. To år senere er det meget vanskeligere at finde investorerne. Mineselskaber og lande har lært, at når der er et boom, så maksimerer man under boomet, for ellers får man ikke succes.