Redaktør: Uenighed om lufthavne kan vælte koalitionen

Uenigheden internt i koalitionen om lufthavnsbyggerierne kan betyde enden for den nyligt indgåede koalition mellem Siumut, Nunatta Qitornai, Atassut og Partii Naleraq. Det vurderer redaktør på Sermitsiaq, Poul Krarup.
Skrevet af Nûno Isbosethsen
02. juni 2018 18:59

Koalitionen har tilsammen 16 mandatar, og derfor er alle partier vigtige. Det ene af de fire partier - Partii Naleraq - er usikker på, om partiet vil godkende anlægsloven af lufthavnene.

- Når der er tale om så mange af samfundets penge, og når udvalget i sin betænkning påpeger, at sagen skal undersøges grundigt - og når der i forvejen er lavet undersøgelser omkring de 1.199 meter, så synes vi, at også disse informationer skal fremlægges, sagde Jens Napaattooq, der er inatsisartutmedlem for Partii Naleraq, torsdag til KNR.

Uenige om den vigtigste beslutning

Udtalelsen forbavser redaktør på Sermitsiaq Poul Krarup:

- Jeg synes, de har et problem. De (koalitionen, red) er lige blevet dannet. Og så ét af de allervigtigste spørgsmål, det er der ikke enighed i. Det vi oplevede i går(torsdag, red.) i  Qanorooq, det var jo, at de ikke kan svare på spørgsmålene, og de viser uenighed, siger Krarup og fortsætter:

- Man skulle tro, at en nydannet koalition i et så væsentligt spørgsmål, at der var enighed i og fuld opbakning til Naalakkersuisuts politik.

LÆS OGSÅ Anlæg af Nuuk-lufthavn kan blive forsinket

Det tyder på, at der er problemer i den nydannede regering. Redaktøren, som har arbejdet i Grønland i 32 år påpeger, at Partii Naleraq gik til valg på andre længder for landingsbanerne:

Derfor forventede han, at partierne havde løst uenighederne om lufthavnene i forbindelse med forhandlingerne om koalitionsaftalen.

Uenigheder burde være løst under koalitionsforhandlingerne

- Partii Naleraq sagde allerede under valgkampen, at de ønsker en anden banelængde. Men jeg troede bestemt, at det havde forhandlet det på plads, da koalitionen blev dannet, siger Poul Krarup.

Krarup vurderer, at Kim Kielsen kan blive tvunget til at danne en ny koalition som følge af uenigheden omkring lufthavnene.

- Jeg kunne godt forestille mig, at der dannes en ny koalition ret hurtigt.

LÆS OGSÅ Længde-debat får Kalaallit Airports til at udskyde udbud

Redaktøren vurderer desuden, at Partii Naleraqs klare modstand under førstebehandlingen af lufthavnsbyggerierne viser, at der er en intern konflikt i partiet.

- Jeg tror, at der er magtkamp i Partii Naleraq. Jeg tror, der er problemer i Partii Naleraq. Jeg tror ikke, Hans Enoksen har styr på sine tropper, siger Poul Krarup.

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports skal fortsætte med de lange baner

 

 

Qanorooq 01.06.2018