Simon Simonsen: Kalaallit Airports skal fortsætte med de lange baner

Kalaallit Airports skal forholde sig til de landingsbaner, der blev besluttet i 2015 og fortsætte med udbuddet. Det siger naalakkersuisoq for infrastruktur, efter der mandag opstod usikkerhed om banelængderne.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
30. maj 2018 11:53

Bestyrelsesformanden for Kalaallit Airports, Johannus Egholm Hansen har varslet muligheden for at trække håndbremsen på det internationale udbud om at bygge de nye lufthavne og dermed forsinke hele processen.

Under mandagens førstebehandling af loven om byggeriet af lufthavnene opstod der debat om, hvilke banelængder politikerne ønsker.

Men det behøver Kalaallit Airports ikke at være bekymrede over, siger naalakkersuisoq for infrastruktur, Simon Simonsen (S).

- Jeg synes, at man skal fortsætte med at arbejde ud fra den arbejdsopgave, man har fået fra Naalakkersuisut og Inatsisartut. Og det er at forsætte med at arbejde med de længder, der blev besluttet i 2015 på efterårssamlingen.

LÆS OGSÅ Usikkerhed om længde kan udskyde lufthavne med et år

I 2015 blev der i Inatsisartut lagt op til, at der skal bygges landingsbaner på 2200 meter i Nuuk og Ilulissat og 1500 meter i Qaqortoq.

Selvom Simon Simonsen vil have Kalaallit Airports til at arbejde videre med de banelængder, kan de altså stadig ændres. Beslutningen tages endeligt af Inatsisartut.

Det var koalitionspartiet Partii Naleraq, der mandag foreslog at undersøge muligheden for kortere baner. 

LÆS OGSÅ Partii Naleraq ønsker alternative banelængder undersøgt

Det har skabt usikkerhed om banelængderne, der blev besluttet i 2015. Og det er uheldigt, mener bestyrelsesformanden i Kalaallit Airports, Johannus Egholm Hansen:

- Nu bliver der skabt tvivl om den beslutning. Det sender ikke et særlig godt signal til hverken entreprenøren eller långiverne, som vi skal forhandle videre med. Det, synes jeg, er en kedelig udvikling. På den anden side anerkender vi selvfølgelig, at det er Inatsisartut, der træffer beslutning om, hvad det er, de vil have bygget.

Torsdag mødes bestyrelsen i Kalaallit Airport for at tage beslutning om det internationale udbud skal udskydes.

LÆS OGSÅ Lufthavnspakke venter til efteråret