Udvalgsmedlemmer siger nej til benådning

Samtlige partiers repræsentanter i Inatsisartuts Lovudvalg vender tomlen ned til Justitsministerens forslag om at benåde grønlandske dømte for at nedbringe de lange ventelister til anstalterne.
11. januar 2012 13:37

Justitsminister Morten Bødskovs (S) forslag om at gøre det muligt at benåde de dømte, der har ventet i mere end halvandet år på at afsone deres straf i anstalten, vinder absolut intet gehør i Lovudvalget.

Selvom der p.t. står omkring 300 dømte på venteliste til de grønlandske anstalter, er benådning ikke løsningen, mener formand for Lovudvalget, Isak Hammond fra IA. Han siger:

- Det er helt klart, at de dømte skal afsone deres straf. Men vi må prøve at finde foranstaltninger svarende til hvilken kriminalitet, der er begået. Jeg mener, at der kan være mange løsninger, som jeg synes vi her i Grønland skal debattere.

Isak Hammond foreslår samfundstjeneste som en alternativ løsning:

- For nogle år siden diskuterede vi i Inatsisartut, om de mildere kriminelle kan afsone deres dom ved samfundstjeneste, det mener jeg er vejen frem til at nedbringe ventelisterne, lyder det fra IA's Isak Hammond.

Den såkaldte ventetidsbetingede benådning skal vel at mærke også kun omfatte dømte med domme på op til seks måneders anbringelse.

Lovudvalgets næstformand, Anda Uldum fra Demokraterne, kan heller ikke acceptere Justitsministerens forslag:

- Jeg er uenig, idet folk der er dømt til anstaltsanbringelse har begået en kriminalitet, som kan være vold eller anden personfarlig kriminalitet. Folk, der er dømt, må udstå deres straf efter min mening, og jeg synes ikke at Danmark skal rende fra sit ansvar, udtaler Anda Uldum, Demokraterne.

Og oppositionen er enig:

- Jeg mener, at når man har begået kriminalitet, så skal vedkommende dømmes i forhold til den kriminalitet, vedkommende har begået. Den danske regering har ansvaret for, at der her i landet er anstaltspladser nok, siger medlem af Lovudvalget for Siumut, Kristian Jeremiassen.

I tirsdagens aftenradioavis udtrykte også den politisk ansvarlige for området, Anthon Frederiksen, en negativ holdning til idéen om at indføre benådning. Han mener også, at den rigtige løsning må være flere anstaltspladser.

Ifølge Justitsministeren blev forslaget om af indføre ventetidsbetinget benådning allerede i marts 2011 sendt til høring i Selvstyret, der oplyste at man ønskede tid til en omhyggelig politisk behandling af forslaget, og ministeriet afventer lige nu en tilbagemelding fra Selvstyret.

Alle tre ovennævnte medlemmer af Lovudvalget udtaler sig i dag ikke på vegne af udvalget.