- Vi skal selvfølgelig lære af det, og det er sandsynligt, at andre udvalg i fremtiden kan overveje at indkalde til åbne samråd, siger Hermann Berthelsen, om landets første åbne samråd.Foto: Ane-Marie Petersen / KNR

Udvalgsformand: Åbent samråd var en succes

Formand for Inatsisartuts finansudvalg, Hermann Berthelsen, er tilfreds med de svar, som naalakkersuisoq Vittus Qujauktisoq gav under landets første åbne samråd mandag.

Landets første åbne samråd var en succes.

Det mener en formand for Inatsisartuts finansudvalg, Hermann Berthelsen (S), som er glad for de svar, som naalakkersuisuisoq for finanser, Vittus Qujauktisoq (NQ), gav i løbet af det næsten tre timer lange samråd mandag eftermiddag.

- Jeg er tilfreds med det, siger Hermann Berthelsen.

- Selvom vi prøvede det her for første gang, så mener jeg, at det var en succes, siger Hermann Berthelsen.

LÆS OGSÅ Kommentator om åbent samråd: Naalakkersuisoqs svar bliver vejet på en guldvægt

Han er formand for det udvalg, der indkaldte naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq, til landets første åbne samråd, der handlede om balladen om den obligatoriske pension.

Sagen kort:

- 6.628 borgere har ikke indbetalt penge nok til den obligatoriske pensionsordning. Derfor er Skattestyrelsen gået i gang med at opkræve de manglende beløb.

- Det betyder, at de 6.628 borgere skal betale mere via skat i år for at leve op til loven om at spare op til egen pension.

- Borgerne hæves mellem to og seks procent i skat, alt efter hvor stor en indkomst de har.

- Den tvungne pensionsopsparing trådte i kraft 1. januar 2018, og det er først i år, at Selvstyret og Skattestyrelsen får folk til at indbetale til deres pension via en højere trækprocent.

Vittus Quajukitsoq fik i al 41 spørgsmål under samrådet.

Og det gik til tider hedt for sig. Blandt andet kaldte formanden for Inuit Ataqatigiit, Múte Bourup Egede, sagen for en skandale, mens Partii Naleraqs Jens Napaattooq gik et skridt længere og kaldte sagen for en katastrofe.

LÆS OGSÅ Åbent samråd om pensionsklemmen: En skandale! Nej en katastrofe!

Men Hermann Berthelsen er tilfreds med svarene.

- Jeg mener, at forklaringerne var meget forståelige, siger Hermann Berthelsen.

Det var dog ikke alle spørgsmål, som Vittus Qujaukitsoq kunne svarer på sådan lige på stående fod. For eksempel blev spørgsmålet om, at Naalakkersuisut betragter lovens formål som opfyldt og stadig retvisende, ikke besvaret til samrådet. Spørgsmålet skal nu undersøges af kammeradvokaten.

Der var også nogle spørgsmål, som Vittus Qujaukitsoq ville besvare på skrift på et senere tidspunkt.

LÆS OGSÅ Åbent samråd om pensionsklemmen: En skandale! Nej en katastrofe!

Og det er kun naturligt, mener Hermann Berthelsen.

- Det sker, og der er jo ikke andet at gøre. Nogle spørgsmål kan ikke besvares med det samme, og kræver meget forarbejde. Derfor tager vi det med tålmodighed, og vi vil respektere det, som han vil fremlægge, lyder det fra Hermann Berthelsen.

Han håber, at de andre udvalg vil følge finansudvalgets fodspor med at indkalde til åbne samråd.

- Vi skal selvfølgelig lære af det, og det er sandsynligt, at andre udvalg i fremtiden kan overveje at indkalde til åbne samråd. Men vores udvalg var det første, der holdt åbent samråd, og i min vurdering gik det godt, siger Hermann Berthelsen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt