Åbent samråd om pensionsklemmen: En skandale! Nej en katastrofe!

- Nu skal vi ikke gøre problemerne større, end de er, sagde naalakkersuisoq for finanser, da han stod skoleret i landets første åbne samråd mandag eftermiddag.
- Vi skal ikke gøre problemerne større, end de er, sagde Vittus Qujaukitsoq på åbent samråd om tvungen pensionsopsparing. Foto © : KNR
27. januar 2020 20:04

Har naalakkersuisut fulgt loven i hele sagsforløbet?

Hvad er forklaringen på, at folk, som er blevet ramt af denne skandale, ikke har kunnet få et ordentligt svar fra Skattestyrelsen, når de kontaktede styrelsen? 

Hvem er ansvarlig for, at denne sag er kørt af sporet, og at personer er ramt uhensigtsmæssigt?

Sagen kort:

- 6.628 borgere har ikke indbetalt penge nok til den obligatoriske pensionsordning. Derfor er Skattestyrelsen gået i gang med at opkræve de manglende beløb.

- Det betyder, at de 6.628 borgere skal betale mere via skat i år for at leve op til loven om at spare op til egen pension.

- Borgerne hæves mellem to og seks procent i skat, alt efter hvor stor en indkomst de har.

- Den tvungne pensionsopsparing trådte i kraft 1. januar 2018, og det er først i år, at Selvstyret og Skattestyrelsen får folk til at indbetale til deres pension via en højere trækprocent.

Sådan lød bare tre af de i alt 41 spørgsmål, som naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq (NQ) mandag eftermiddag stod skoleret og svarede på spørgsmål fra Finans- og Skatteudvalget. 

Han var centrum i landets første åbne samråd, som et enigt finans- og skatteudvalg havde indkaldt ham til. Sagen, der skulle findes svar i, var sagen om den tvungne pensionsopsparing. 

Beklagelige fejl

Sagen handler om 6.628 borgere, der ikke har indbetalt penge nok til den obligatoriske pensionsordning. Derfor er Skattestyrelsen gået i gang med at opkræve de manglende beløb.

Vittus Qujaukitsoq erkender dog, at det offentlige har begået fejl i forløbet, men han tager dog ikke hele ansvaret.

LÆS OGSÅ Pensionsklemme: Mange breve nåede ikke frem til modtagere

- Der er sket fejl i de IT-systemer, der udskriver skattekort. Derudover er der også mange arbejdsgivere, som ikke har indberettet korrekt, lød det fra Vittus Qujaukitsoq.

- Det er selvfølgelig beklageligt, og vi skal lære af erfaringerne.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq indrømmer dårlig information om pensionsordning

Både borgere og organisationer har været ude med riven og sagt, at der har manglet oplysningskampagner om pensionsklemmen. Flere mener ikke, at de har fået information om problemerne, før skattekortet kom dumpende ind ad brevsprækken. Og det vedkendte naalakkersuisoq endnu en gang, at der kunne have været oplyst klart bedre om kampagnen.

- Indsatsen kunne på nogle områder have været bedre, men overordnet set mener jeg, at vi har gjort meget for at oplyse, sagde han og henviste til tidligere oplysningskampagner i 2018 og 2019.

Mundhuggeri

Og så begyndte et mundhuggeri om ordet ”skandale”. For IA’s Muté Borup Egede tøvede ikke med at kalde det en skandale, når flere borgere ikke har kunnet få ordentligt svar fra Skattestyrelsen, når de ringede ind med spørgsmål til sagen.

Det var Vittus Qujaukitsoq dog ikke helt enig med ham i. Ordet "skandale" er et lemfældigt brug af ord, mente han.

- Vi skal ikke gøre problemerne større, end de er, sagde Vittus Qujaukitsoq.

Men Muté Borup Egede svarede igen:

- Vi fastholder, at det er en skandale, at folk ikke kan få svar på deres spørgsmål, når de ringer ind til Skattestytelsen, sagde han.

Og så blandede Jens Napaattooq fra Partii Naleraq sig fra den telefonforbindelse, som han deltog i samrådet fra. 

- Jeg vil hellere kalde det en katastrofe end en skandale, sagde han. 

Blandt de 41 spørgsmål var: 

  • Betragter naalakkersuisut hovedpunkterne i loven som dækkende og efterlevet?
  • Har naalakkersuisut fulgt loven i hele sagsforløbet?
  • Hvad vil de økonomiske og administrative konsekvenser være?
  • Hvor mange af de 6.600 ramte personer i denne sag skylder penge til det offentlige, før sagen begyndte?
  • Efter at sagen blev rullet ud kunne man se i Qanorooq, at der var mange breve, som Skattestyrelsen havde sendt ud, var returneret? Hvornår begyndte brevene at returnere, og hvilke tiltag har man gjort for, at de forurettede fik brevenes oplysninger?