Naalakkersuisoq indrømmer dårlig information om pensionsordning

Det roder i Skattestyrelsen i øjeblikket. Fejl i skattekort, ny lovgivning der skal implementeres og masser af nervøse borgere, der skal hjælpes i processen. Naalakkersuisoq tager kritikken til sig.  
Der arbejdes i øjeblikket på flere kampagner om, hvordan den nye pensionsopsparingslov fungerer, og hvordan man lever op til kravene i den, siger naalakkersuisoq for finanser. Foto © : Merete Lindstrøm KNR
Skrevet af Merete Lindstrøm
18. januar 2020 17:52

Fagforeningen SIK er blandt kritikerne af, hvordan den nye lovgivning om pensionsopsparing er blevet indført.

- Der har været for lidt information fra Selvstyret, da loven blev vedtaget i sin tid. Det betyder, at mange ikke har gjort noget for at indbetale til den obligatoriske pensionsordning, siger formand for SIK, Jess G Berthelsen.

En af de 6628 borgere, der enten ikke har oprettet pension overhovedet eller ikke har indbetalt det, man skal, er den 34-årige fisker Arqalo Inûsugtoq.

Sagen kort

- 6.628 borgere har ikke indbetalt penge nok til den obligatoriske pensionsordning. Derfor er Skattestyrelsen gået i gang med at opkræve de manglende beløb.


- Det betyder, at de 6.628 borgere skal betale mere via skat i år for at leve op til loven om at spare op til egen pension.

- Borgerne hæves mellem to og seks procent i skat alt efter, hvor stor en indkomst de har.

- Den tvungne pensionsopsparing trådte i kraft 1. januar 2018, og det er først i år, at Selvstyret og Skattestyrelsen får folk til at indbetale til deres pension via en højere trækprocent.

- Jeg mener, at det kunne være oplyst tidligere og ikke så pludseligt, siger han.

Kritikken kommer fra flere sider

Tvungen pensionsopsparing blev indført i 2018, men Arqalo Inûsugtoq siger, at han først i sidste uge blev klar over, at han skal betale mere til pension igennem skat.

- Jeg ved ikke, om jeg har være seriøs nok, men jeg sparer selvfølgelig op hver måned. Jeg har ikke været klar over, hvor meget man skal lægge til side, siger Arqalo Inûsugtoq.

Derfor mener han, at reglerne kunne være lagt frem mere klart.

- Det kunne forklares mere fleksibelt og forståeligt, hvordan vi skal spare op afhængig af indkomsten, siger Arqalo Inûsugtoq.

Også Grønlandsbanken har tidligere kritiseret, hvad de mener er manglende formidling om loven. Og i sidste uge var det Grønlands Erhverv, der meldte sig i koret af kritikere.

LÆS OGSÅ Flere udfordringer med nye pensionskrav

Naalakkersuisoq for Finanser, Vittus Qujaukitsoq, kan godt forstå kritikken om for dårlig information.

- Om det har været nok. Nej det har ikke været nok. Derfor har vi også sat arbejdet i gang med at udarbejde en mere dybdegående oplysningskampagne, siger han.

Det er svært for SIK-medlemmer at få enderne til at mødes

Formanden for de godt 8000 arbejdstagere, der er medlem af SIK, er ikke imod selve ordningen.

- Selve tanken om obligatorisk pensionsordning er god nok, siger Jess G Berthelsen.

Men lige nu står mange af hans medlemmer med problemer, når det handler om at få hverdagsøkonomien til at hænge sammen.

- Der er sgu ikke særlig mange, der er på SIK overenskomst, der kan klare dagen og vejen med et skattetræk på 48-50 procent, siger han.

LÆS OGSÅ Organisationer: Der skal gøres noget ved pensionsproblemet

Før den nye lov blev indført var mere end 15000 mennesker ikke omfattet af nogen form for pensionsopsparing. Nu har 9000 flere fået oprettet en opsparing, oplyser Vittus Qujaukitsoq.