Flere udfordringer med nye pensionskrav

Mens godt 6600 borgere er blevet opkrævet ekstra penge via Skattestyrelsen for at opfylde kravet om pensionsopsparing, arbejder selvstyret på at finde et pensionsselskab, der kan forvalte de mange penge, der bliver kradset ind.
Med ny lovgivning bliver det muligt for Pensionsselskabet SISA at stå for de lovpligtige pensionsopsaringer. Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Merete Lindstrøm
17. januar 2020 07:56

Skattestyrelsen har ekstra travlt i disse dage. Styrelsen skal nemlig finde ud af, hvad de skal stille op med de penge, som folk skal lægge til side ifølge loven om tvungen pensionsopsparing. 

Samtidigt skal styrelsen håndtere alle de borgere, der har spørgsmål om den forhøjede trækprocent, der er på deres skattekort, på grund af tvungen pensionsopsparing. 

- Jeg ved, at der er mange henvendelser på mail, som man er ved at sagsbehandle. Jeg vil anbefale, at man har lidt tålmodighed med at få besvaret sin henvendelse. De skal nok blive besvaret i den nærmeste fremtid, fortæller souschef Sivert Larsen fra Skattestyrelsen.

Ovenpå de mange henvendelser fra borgerne er styrelsen i gang med at løse en anden opgave.

Skattestyrelsen skal nemlig have adgang til et pensionsselskab, hvor styrelsen kan oprette en pensionsordning til de borgere, der ikke har gjort det af sig selv.

LÆS OGSÅ Over 6000 personer skal betale mere til pension

Her kan Skattestyrelsen så sætte de penge ind, som styrelsen opkræver via en højere trækprocent hos de borgere, der ikke har opfyldt opsparingskravet.

Lovgivningen stod i vejen for pensionsselskab

I august 2018 meldte pensionskassen SISA ud, at de havde vundet en 10-årig kontrakt med Selvstyret om at klare opgaven, med den nye lovpligtige pensionsopsparing.

SISA bad i den forbindelse Finanstilsynet vurdere, om de i tråd med lovgivningen kunne udvide deres kundekreds til at omfatte hele Grønlands befolkning.

LÆS OGSÅ SISA skal styre obligatorisk pensionsordning

Men ifølge lovgivningen skal et pensionsselskabs kunder have en eller anden form for fællesskab som for eksempel at være ansat i samme branche eller under samme overenskomst. Finanstilsynet vurderede derfor dengang, at SISA ikke kunne varetage alle typer af kunder under den daværende lovgivning.

Endnu en udbudsrunde er afsluttet

Det betyder, at Selvstyret nu har haft opgaven i udbud igen. Deadline for at byde sig til var d. 15. januar klokken 12.00. Afgørelsen for udbuddet offentliggøres efter planen senere på måneden eller i begyndelsen af februar, hvor kontrakten med den pågældende virksomhed indgås.

Skattestyrelsen oplyser, at de overfører beløbet fra den hævede trækprocent til en pensionsudbyder, når resultatet af udbudsrunden er afgjort, og der er indgået kontrakt. Indtil da opbevares beløbet hos Skattestyrelsen.

Og så kunne man jo tro, at SISA ikke var med i udbuddet, når nu selskabet én gang er blevet udelukket. Men det er ikke tilfældet. Folketinget i Danmark har nemlig vedtaget en tilføjelse til lovgivningen i december, der gør det muligt for SISA og andre udbydere at håndtere pension for alle borgere i Grønland.

Ny tilføjelse i lovgivningen:

1. Efter § 304 indsættes:

»§ 304 a. Tværgående pensionskasser, der har hjemsted eller fast driftssted i Grønland, kan administrere pensionsordninger i overensstemmelse med Inatsisartutlov nr. 21 af 28. november 2016 om obligatorisk pensionsordning.«

Inatsisartut tiltrådte ved efterårssamlingen denne nye lovgivning, som nu blot afventer at blive skrevet under af kongehuset, som lovgivning skal, før den kan træde i kraft.