Sivert Larsen fra Skattestyrelsen understreger, at det stadig er dine penge, selvom de bliver trukket fra din løn i første omgang.Foto: KNR

Over 6000 personer skal betale mere til pension

Flere end 6.000 borgere her i Grønland har ikke indbetalt penge nok til den obligatoriske pensionsordning. Derfor er Skattestyrelsen gået i gang med at opkræve de manglende beløb.

Hvis ikke man har husket at sætte penge af til sin alderdom, så får man hjælp til det i år. Igennem en højere betaling til Skattestyrelsen vil Selvstyret nemlig rette op på folks pensionsopsparing i 2020.

6.628 borgere skal betale mere via skat i 2020 for at leve op til loven om at spare op til egen pension.

Borgerne hæves mellem to og seks procent i skat alt efter, hvor stor en indkomst de har.

LÆS OGSÅ Tvungen opsparing er en god idé

Skattestyrelsen oplyser, at borgerne vil få et nyt skattekort med en lavere trækprocent, når de har indfriet deres pensionsopsparingsforpligtelse.

Pengene kommer ind på en opsparing 

Borgere, der bliver sat op i trækprocent, skal dog ikke være nervøse for at miste deres penge.

Pengene, som Skattestyrelsen opkræver, forbliver nemlig dine, selvom skatten umiddelbart tager en større bid af kagen, understreger Sivert Larsen, der er souschef i Skattestyrelsen.

- Det er jo hverken dig eller mig eller landskassen, der får glæde af de penge. Det er en opsparing, som opspareren selv får udbetalt, når vedkommende bliver pensioneret, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ KNAPK støtter tvungen pensionsopsparing

De godt 6000 borgere, der ikke har fået sat nok penge til side til pension, er ofte dem, som ikke har en pensionsaftale via jobbet, fortæller souschefen. Men det er vidt forskellige brancher og erhverv, de befinder sig i.

- Vi har ikke et helt klart billede af det her, men vi har et indtryk af, at det er høj som lav, der ikke har opfyldt den her opsparingsforpligtelse, siger han. 

Ikke alle er omfattet af kravet

Reglerne om den tvungne pensionsopsparing er sådan, at hvis man tjener mindre end 100.000 kroner om året, er der ingen krav om pensionsopsparing.

De sociale ydelser, man eventuelt modtager, som for eksempel boligsikring og børnepenge, tæller ikke med i beregningen af indkomsten.

Den tvungne pensionsopsparing trådte i kraft den 1. januar 2018, og det er først i år, at Selvstyret og Skattestyrelsen får folk til at indbetale til deres pension via en højere trækprocent.

Ved at tvinge folk til at spare op, skal loven sikre en bedre levestandard for Grønlands borgere, når de går på pension.

Samtidig skal ordningen også understøtte en holdbar offentlig økonomi på længere sigt, skriver Selvstyret på sin hjemmeside.

Præcisering: Ordet "skat" er fjernet fra artiklens rubrik og underrubrik onsdag kl. 14:33.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt