Kommentator om åbent samråd: Naalakkersuisoqs svar bliver vejet på en guldvægt

Grønlands allerførste åbne samråd blev holdt i Finans- og Skatteudvalget i går.
- Det er vigtigt, fordi et åbent samråd kan være ret afslørende med hensyn til, hvor sikker den ansvarlige politiker er, siger politisk kommentator Jakob Janussen.
28. januar 2020 04:44

- Det er en nyskabelse, siger politisk kommentator Jakob Janussen.

For i går blev der for første gang i grønlandsk demokrati holdt et åbent samråd. 

Finans- og Skatteudvalget stod bag invitationen, og dagens vigtigste gæst var Vittus Qujaukitsoq (NQ), der er naalakkersuisoq for finanser.

Han besvarede spørgsmål fra udvalget i sagen om den obligatoriske pensionsopsparing. Den handler om 6.628 borgere, der ikke har indbetalt penge nok til den obligatoriske pensionsordning. Derfor er Skattestyrelsen gået i gang med at opkræve de manglende beløb. 

Det betyder, at de 6.628 borgere skal betale mere via skat i år for at leve op til loven om at spare op til egen pension.
Borgerne hæves mellem to og seks procent i skat alt efter, hvor stor en indkomst de har.

Sagen kort

- 6.628 borgere har ikke indbetalt penge nok til den obligatoriske pensionsordning. Derfor er Skattestyrelsen gået i gang med at opkræve de manglende beløb.

- Det betyder, at de 6.628 borgere skal betale mere via skat i år for at leve op til loven om at spare op til egen pension.

- Borgerne hæves mellem to og seks procent i skat alt efter, hvor stor en indkomst de har.

- Den tvungne pensionsopsparing trådte i kraft 1. januar 2018, og det er først i år, at Selvstyret og Skattestyrelsen får folk til at indbetale til deres pension via en højere trækprocent.

- Det har vi valgt, fordi sagen berører så mange mennesker, har formand for Finans- og Skatteudvalget Hermann Berthelsen sagt til KNR.

LÆS OGSÅ Finansudvalg indkalder Vittus Qujaukitsoq i samråd

- Vi kender godt metoden om åbne samråd fra eksempelvis USA, hvor den er ret udbredt.

Ifølge Jakob Janussen er åbne samråd i de nordiske lande meget sjældne. Men i Danmark er det ikke usædvanligt at der afholdes åbne samråd.

Hvor sikker en politiker er

- Det er vigtigt, fordi sådan et åbent samråd kan jo være ret afslørende med hensyn til, hvor sikker den ansvarlige politiker er.

- Naalakkersuisoqs svar bliver helt givet vejet på en guldvægt.

Hvis politikerne skal blive ved med at holde åbne samråd kræver det, at de prøver og vænner sig til det:

- Det er nok for tidligt at udtale sig om, hvilken betydning det vil få, hvis det går hen og bliver brugt i videre omfang end den ene gang. Så er det sikkert nødvendigt at prøve at finde frem til i hvilke sammenhænge, sådan et åbent samråd bliver brugt i fremtiden.