Udvalg vil have beskæftigelsesfradraget udskudt

Finans- og Skatteudvalget er ikke tilfreds med den måde, som Naalakkersuisut ønsker at indføre et beskæftigelsesfradrag på.
Naalakkersuisut har lagt op til at indføre fradraget fra januar 2020, men fordi fradraget er vanskeligt at administrere, vil borgerne først få udbetalt deres gevinst ved fradraget for 2020 i august 2021. Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
21. oktober 2019 12:54

Udvalget tror simpelthen ikke, at fradraget vil få tilstrækkeligt flere folk i arbejde, når folk først får de ekstra penge i hænderne op til et år efter, at de har tjent dem.

Naalakkersuisut har lagt op til at indføre fradraget fra januar 2020, men fordi fradraget er vanskeligt at administrere, vil borgerne først få udbetalt deres gevinst ved fradraget for 2020 i august 2021.

Noget som Økonomisk Råd også tidligere har udtrykt bekymring for.

LÆS OGSÅ Finanslovsforslag: Flere tendenser presser økonomien

- Det er usikkert, om en sådan ”fremtidig gulerod” vil øge incitamentet til at være i beskæftigelse, eller om det bliver opfattet som en ”uventet” gevinst, når pengene kommer til udbetaling, skriver rådet i sin rapport.

Udvalget opfordrer derfor Naalakkersuisut til at udskyde indførelsen af beskæftigelsesfradraget, indtil det kan lade sig gøre at udbetale fradraget hver måned.

LÆS OGSÅ Efterårssamling i Inatsisartut: Tre lovforslag der påvirker din økonomi

Det er hensigten med fradraget at få flere folk i arbejde, fordi fradraget giver en større gevinst ved at arbejde frem for at modtage sociale ydelse. Ifølge Økonomisk Råd betyder fradraget, at de borgere, der får mest ud af fradraget, får 4.000 kroner ekstra om året i hånden.

Men udvalget er altså usikker på, om man vil opnå den ønskede effekt med fradraget, hvis fradraget udbetales årligt. Hvad man ikke er tvivl om er til gengæld, at fradraget er dyrt for landskassen.

Indføres fradraget, vurderer Selvstyret at det samlet set vil koste mellem 45-50 millioner kroner om året.

LÆS OGSÅ Beskæftigelsesfradrag, lufthavne og ældretalsmand

Beskæftigelsesfradraget har længe været debatteret og har været på de sidste tre koalitionsaftaler.

I koalitionsaftalen mellem Siumut, Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai var målet at indføre fradraget i 2019, og i den nuværende koalitionsaftale er målet, at det skal indføres i 2020.

Nu ønsker udvalget altså at udskyde indførelsen, indtil de administrative systemer kan håndtere en månedlig udbetaling af beskæftigelsesfradraget.