Udvalg står ved krav om CIA-undersøgelse

Et enigt Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut kræver fortsat, at der gennemføres en uvildig undersøgelse af, om CIA har gennemført fangetransportflyvninger i grønlandsk luftrum. Derfor indkalder udvalget Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, i samråd. I Danmark afkræver partifællen Sara Olsvig udenrigsministeren svar.
11. oktober 2011 16:46

Efter sit møde i dag fastslår et enigt udvalg, at man fortsat ser med stor alvor på spørgsmålet om, hvorvidt grønlandsk luftrum og lufthavne har været brugt til hemmelige fangetransporter, der krænker de basale menneskerettigheder. Udvalget håber at den danske regering vil respektere, at der i Grønland på politisk niveau i Inatsisartut forsat er krav om en uvildig undersøgelse.

Under samrådet med Kuupik Kleist ønsker Udenrigs- og Sikkerhedsudvalget oplyst, om Naalakkersuisut har rettet henvendelse til den danske regering, og om Naalakkersuisut agter at forfølge spørgsmålet.

I Danmark har IA’s folketingsmedlem Sara Olsvig samtidig afkrævet udenrigsminister Villy Søvndal svar på, hvad regeringens holdning helt præcist er, i sagen om en undersøgelse af CIA-fangetransporterne. Det sker via et skriftligt spørgsmål, som skal besvares og debatteres i Udenrigspolitisk Nævn.

Sara Olsvig holdt i går møde med Enhedslisten for udvekle holdninger i sagen. Enhedslisten er det eneste danske parti i Folketinget, der holder fast på kravet om en undersøgelse, og partiets Frank Aaen vil ligeledes stille en række spørgsmål til udenrigsministeren under morgendagens spørgetime i Folketinget, lyder det.