Udvalg savner inddragelse og hiver Pele Broberg i samråd

Udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg er træt af at blive opdateret på store udenrigspolitiske emner gennem medierne.
- Udvalget har valgt at indkalde naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, for at få uddybet de seneste udtalelser om den arktiske kapacitetspakke. Det forventes at blive gennemført i næste uge, siger Sofia Geisler. Foto © : KNR
Skrevet af Jens Betak
11. juni 2021 17:34

I den seneste tid har både udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik fyldt meget i medierne, hvor Naalakkersuisut flere gange har skabt overskrifter.

Både med udenrigsministerbesøg fra USA og en øget grønlandsk stemme i Arktisk Råd.

Derudover har udenrigs-naalakkersuisoq Pele Broberg udtalt skepsis til både en ny Arktisk Strategi og den såkaldte kapacitetspakke til 1,5 milliarder kroner.

Hele polemikken har Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg været nødt til at følge i medierne for at blive opdateret.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen efter Broberg-ballade: Helt naturligt at diskutere forsvarspakken igen

Medlemmerne er nemlig ikke blevet orienteret nok, mener de, og derfor hiver de nu Pele Broberg i et lukket samråd.

- Udvalget har valgt at indkalde naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, for at få uddybet de seneste udtalelser om den arktiske kapacitetspakke. Det forventes at blive gennemført i næste uge.

Det siger formand for Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk udvalg, Sofia Geisler (IA). 

Det bliver ifølge Sofia Geisler et lukket samråd, som offentligheden ikke vil have mulighed for at følge med i.

- Det betyder, at jeg ikke kan gå i detaljer omkring de ting som vi ønsker at få uddybet, siger Sofia Geilser til KNR.

- Vi har en løbende dialog med Naalakkersuisut, men der er i hvert fald nogle ting som skal uddybes, siger udvalgsformanden.

Kapacitetspakke og Pele Broberg

Det som Sofia Geisler og resten af udvalget altså gerne vil få uddybet, det handler om kapacitetspakken. 

Kapacitetspakken skal styrke Danmarks tilstedeværelse i Arktis og Nordatlanten, og aftalen blev lavet i februar i samarbejde med den tidligere grønlandske regering. 

Da aftalen blev præsenteret, lagde den danske forsvarsminister ellers vægt på, at den var lavet i tæt samarbejde med Grønland. Hun sagde:

- Det har været vigtigt for regeringen, at der har været et tæt samarbejde med vores færøske og grønlandske samarbejdspartnere, sagde Trine Bramsen.

LÆS OGSÅ Grønland og Færøerne får større rolle i Arktisk Råd

Den opfattelse delte Pele Broberg dog ikke, da KNR talte med ham i mandags. Han pegede blandt andet på, at det nye Naalakkersuisut ikke ønsker mere militær tilstedeværelse i Grønland.

- Det er en aftale, der er indgået nede i Danmark blandt de danske politiske partier. Som udgangspunkt har den ikke grobund heroppe fra. Det her er ikke en aftale, som er indgået med Grønland. Det er en aftale, der er indgået om Grønland, sagde Pele Broberg til KNR i mandags.