Mette Frederiksen efter Broberg-ballade: Helt naturligt at diskutere forsvarspakken igen
Den seneste uge har naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Pele Broberg (Naleraq) lagt afstand til den arktiske forsvarspakke til 1,5 milliarder kroner. Og balladen fortsætter.
I mandags sagde Pele Broberg, at forsvarspakken ikke bliver støttet af det nye Naalakkersuisut - faktisk er den noget, som Danmark har trukket ned over hovedet på Grønland.
1,5 mia. kroner til øget overvågning i Arktis
I 2018 vedtog Folketinget en ny forsvarsforligsaftale. Med aftalen bliver der brugt 4,8 mia. kroner ekstra på Forsvaret frem mod 2023.
I 2019 afsatte partierne bag forsvarsforliget yderligere 1,5 mia. kroner frem mod 2023 til især øget overvågning i Nordatlanten og Arktis.
Halvdelen af aftalens budget på 1,5 milliarder kroner - altså helt præcis 750 millioner kroner - skal gå til indkøb og drift af to droner, som skal overvåge Grønland til lands.
50 millioner kroner skal bruges på en forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq.
390 millioner kroner skal bruges på en luftvarslingsradar på Færøerne.
- Det her er ikke en aftale, som er indgået med Grønland. Det er en aftale, der er indgået om Grønland, sagde Pele Broberg til KNR i mandags.
I dag har statsminister Mette Frederiksen også kommenteret Pele Brobergs melding.
LÆS OGSÅ Naalakkersuisut dumper forsvarsaftale til 1,5 milliarder
For når en ny regering er flyttet ind i Selvstyretårnet i Nuuk, er “det helt naturligt”, at den arktiske forsvarspakke bliver diskuteret endnu en gang, sagde hun efter Rigsmødet i København, hvor Múte B. Egede og hans færøske kollega var med.
- Det er helt naturligt, når der kommer en ny regering. Vi er i gang med at diskutere kapacitetspakken nu, og jeg er sikker på, at vi nok skal finde en god løsning, siger Mette Frederiksen
Droner og forsvar
Pakken er en forsvarspakke til 1,5 milliarder kroner, som blev vedtaget i februar.
Det foregik i samarbejde med det tidligere Naalakkersuisut, som havde Kim Kielsen (S) i spidsen.
Pakken skal styrke Danmarks tilstedeværelse i Arktis og Nordatlanten med blandt andet droner til overvågning og en forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq.
LÆS OGSÅ Siumut advarer Pele Broberg: Du skal ikke skabe splittelse
Nu har pakken så fået en ordentlig tur mere i mediemøllen i denne uge, efter at den nye naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Pele Broberg (Naleraq), lagde afstand til den. Det gjorde han for første gang i søndags overfor TV2 - og han fortsatte med at sige til KNR i mandags:
- Vores største opgave består i at lade forstå, at den danske regering står overfor et nyt Naalakkersuisut, som ikke er nedsat til bare at sige ja. Vi arbejder på at betjene borgerne.
Mere civil end militær
Og ifølge formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), er der god grund til at diskutere den forsvarspakken grundigt igen.
Han bakker Pele Broberg op i, at pakken skal være mere civil end militær, for det nye Naalakkersuisut tager nemlig i højere grad afstand fra militarisering end det forrige.
LÆS OGSÅ Atassut advarer mod Pele Brobergs ”aggressive tone”
- Et eksempel kan være, at forsvarsuddannelsen i Kangerlussuaq kan laves til en beredskabsuddannelse, siger formanden for Naalakkersuisut, imens han står ved siden af Mette Frederiksen i solskin og til lyden af fuglesang efter Rigsmødet i København. Om samarbejdet med de danske politikere siger han:
- Der er en aktiv og god dialog i gang.