Formand for Atassut, Aqqalu Jerimiassen.Foto: KNR

Atassut advarer mod Pele Brobergs ”aggressive tone”

Det kan skade Grønlands troværdighed over for udlandet, at Naalakkersuisoq for udenrigsområdet ifølge Atassut taler for aggressivt mod samarbejdet i Rigsfællesskabet. Det mener formanden for Atassut.

Atassut er fuldkommen uenig med Naalakkersuisut, når det gælder ambitionerne om at få det danske forsvar ud af Grønland, sige nej til en ny forsvarsuddannelse for grønlandske borgere i Kangerlussuaq, sige nej kapacitetspakken og tale mod den arktiske strategi.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut dumper forsvarsaftale til 1,5 milliarder

I det hele taget bekymrer det formanden for Atassut, Aqqalu Jerimisassen, at Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Pele Broberg (N), har brugt en stor del af sin første tid på i offentligheden at tale Rigsfællesskabet og samarbejdet inden for Rigsfællesskabet ned.

- Vi skal tænke på vores troværdighed som land over for udlandet. Vi skal tænke på, hvordan den kan blive påvirket, hvis Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender bliver ved med at komme med sådan en aggressiv tone, siger partiformanden.

"Derfor vi ikke er med i koalitionen"

Aqqalu Jerimiassen understreger, at det netop var spørgsmål som disse, der gjorde, at Atassut afviste at blive en del af selve koalitionen.

- Vi står bare som støtteparti. Det er blot et teknisk samarbejde, som vi har, siger han.

- Man skal virkelig tænke sig grundigt om, når man taler om demilitarisering især hos selvstændighedspartierne. Hvis de gerne vil have grønlandske borgere til at varetage flere af de opgaver, som det danske forsvar udfører nu, jamen så skal der uddannes nogle grænsevagter, et forsvar og lignende, lyder det.

LÆS OGSÅ Politisk armlægning om strategi for Arktis trækker ud

Aqqalu Jerimiassen mener, at det er spild af muligheder for Grønland, at Naalakkersuisut siger nej til den nye uddannelse i Kangerlussuaq, som det tidligere Naalakkersuisut med Siumut i spidsen havde forhandlet sig frem til med den danske regering.

- Koalitionspartierne kan sige, hvad de vil om selvstændighed, men vi fastholder, at vi altid støtter Rigsfællesskabet også inden for forsvaret og uddannelsesmulighederne, der ikke skal gå til spilde.

Vil ikke trække støtten til koaluitionen

Aqqalu Jerimiassen afviser dog at trække Atassut som støtteparti på baggrund af de seneste udenrigspolitiske udmeldinger fra Naalakkersuisut.

Der er nemlig fortsat flere politiske tiltag i koalitionsaftalen, som Atassut støtter, og som partiet håber vil få mere af Naalakkersuisuts opmærksomhed også udadtil.

LÆS OGSÅ Broberg: Danmark og Færøerne lægger op til en arktisk strategi med os - ikke omvendt

- Inden for udenrigsområdet har der været en alt for aggressiv tone fra Naalakkersuisoq, men inden for de andre områder er samarbejdet i koalitionen startet fint nok, siger han.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt