Politisk armlægning om strategi for Arktis trækker ud

Arktisk Råd og udenlandske investeringer i Grønland kan være blandt de emner, Grønland og Danmark lægger arm om i forhandlingerne om en ny strategi for Arktis. Det vurderer to eksperter i Arktis.
Grønland, Danmark og Færøerne er i forhandlinger om en ny ti-årig strategi for Arktis. Den forrige strategi udløb ved årsskiftet. Foto © : Rasmus Graversen - Arktisk Kommando
Skrevet af Anders Dall
04. juni 2021 05:43

Får Grønland mest ud af at køre solo eller mest ud af at gå med i en ny, langsigtet strategi for Arktis med Danmark og Færøerne?

Det er et af de centrale spørgsmål, der er på spil i forbindelse med forhandlingerne mellem Grønland, Danmark og Færøerne om en ny ti-årig strategi for Arktis.

Ulrik Pram Gad er seniorforsker i rigsfællesskabet, Arktis og sikkerhedspolitik for Dansk Institut for Internationale Studier. Han forklarer, at den danske regering over de sidste år har stillet i udsigt, at der kommer en ny ti-årig strategi, som skal koordinere Rigsfællesskabets arbejde i Arktis.

LÆS OGSÅ Broberg: Danmark og Færøerne lægger op til en arktisk strategi med os - ikke omvendt

Men den strategi lader vente på sig. Den forrige udløb ved årsskiftet, og en ny er endnu ikke forhandlet på plads. 

- Den danske regering vil lide et prestigetab, hvis man ikke får lavet en fælles strategi, vurderer Ulrik Pram Gad.

Modsat er Grønland i en position, hvor man afvejer mulighederne:  

-  Det er mere en politisk vurdering, om Grønland er bedst tjent med, at man har en fælles strategi og koordinerer arbejdet, eller Grønland i virkeligheden kan få mere ud af at køre sit eget løb, siger seniorforskeren.

- Der kan man sige, så længe man er bundet fast i et Rigsfællesskab som optræder fælles i nogle sammenhænge, bliver det i hvert fald et mere bumpy ride, hvis man ikke har en fælles strategi, tilføjer han.

Usikkerhed

Og der vil opstå usikkerhed om et forenet Rigsfællesskab udadtil, hvis ikke landene kan enes om en ny aftale. 

Det vurderer Jon Rahbek-Clemmensen, lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet og tilknyttet Center for Arktiske Sikkerhedsstudier.

- Rigsfællesskabet skal nok kunne køre videre uden en arktisk strategi. Men det sender et enormt dårligt signal til omverdenen, fordi det illustrerer, at de tre rigsdele ikke kan blive enige om langsigtede strategiske planer for, hvad man gerne vil opnå, siger han.

LÆS OGSÅ Valg i Grønland sætter langsigtet strategi for Arktis på pause

En af de knaster i forhandlingerne er ifølge Jon Rahbek-Clemmesen spørgsmålet om udenlandske investeringer i Grønland. For eksempel retningslinjer for, hvornår Kina kan investere i Grønland.

-  En af de ting, der for eksempel har været fremme i pressen, er, at Grønland, Danmark og Færøerne er uenige, om der skal være retningslinjer for udenlandske investeringer med i den her nye strategi, siger han og uddyber: 

- Danmark presser lidt på for, at der skal være retningslinjer, mens man fra de andre rigsdele måske er lidt mere skeptisk.

Grønland er afgørende for aftalen

Seniorforsker Ulrik Pram Gad fra Dansk Institut for Internationale Studier kalder det for kunstigt at lave en Arktis strategi uden Grønland.

- Det spændende er, hvad det præcist er, Grønland vil kræve som modydelse for at imødekomme det klare behov, som regeringen har fået bygget op for, at vi skal have en fælles strategi, siger han.

En af de modydelser kunne være, at Grønland får en mere fremtrædende rolle i Arktisk Råd. Det har ifølge Ulrik Pram Gad i hvert fald været et ønske fra grønlandsk side gennem længere tid.

Og hvad kunne en mere fremtrædende rolle være for Grønland i Arktisk Råd?

- Den helt ekstreme udgave, som jeg ikke tror på i den her omgang, vil være, at Grønland overtager det internationale arbejde i Arktis Råd, fordi det er Grønland, der er den arktiske rigsdel, siger han, men understreger samtidig:

- Det tror jeg ikke på, at den danske regering vil acceptere.

Men det kan altså være et af de spørgsmål, som de to lande lægger politisk arm om, vurderer han.

Kan blive pinligt

Udenrigsministeriets kontor for Arktis og Nordamerika har tidligere meldt ud, at forventningen er, at de tre lande kan præsentere en ny strategi inden for de første seks måneder af 2021. Men:

- Der er ikke nogen skarp deadline. Men det begynder at blive pinligt, hvis man ikke får lavet en strategi. Dermed kunne man også sige, hvis man ikke skal have strategien, kunne man ligeså godt slå den ihjel snart, siger Ulrik Pram Gad.

LÆS OGSÅ Rigsfællesskabet blænder snart op for ny strategi for Arktis

Formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, sagde onsdag i et skriftligt svar til KNR:

- Da der er aktiv forhandling og dialog om en eventuelt kommende strategi, så vil vi ikke forhandle det via pressen. 

KNR forsøger at få et egentligt interview med formanden om sagen.