Siumut advarer Pele Broberg: Du skal ikke skabe splittelse
- Han skal passe på med at skabe splittelse. Han skal tage udgangspunkt i samarbejde, respekt og tillid. Vi har ikke brug for splittelse – det håber jeg, at koalitionen vil tage alvorligt.
Det siger Erik Jensen, der er formand for Siumut om naalakkersuisoq (N) for udenrigsanliggender. For Erik Jensen mener faktisk ikke, at Pele Broberg kan tillade sig at tage afstand fra en forsvarspakke, som den tidligere regering arbejdede sammen med Danmark om at lave.
LÆS OGSÅ Naalakkersuisut dumper forsvarsaftale til 1,5 milliarder
Derfor har Pele Broberg rigtigt været i vælten i de seneste dage, efter han pludselig lagde afstand til den såkaldte kapacitetsaftale på 1,5 milliarder kroner overfor TV2 i søndags.
Vi skal ikke bare sige ja
Kapacitetspakken skal styrke Danmarks tilstedeværelse i Arktis og Nordatlanten, og aftalen blev lavet i februar i samarbejde med den tidligere grønlandske regering.
1,5 mia. kroner til øget overvågning i Arktis
I 2018 vedtog Folketinget en ny forsvarsforligsaftale. Med aftalen bliver der brugt 4,8 mia. kroner ekstra på Forsvaret frem mod 2023.
I 2019 afsatte partierne bag forsvarsforliget yderligere 1,5 mia. kroner frem mod 2023 til især øget overvågning i Nordatlanten og Arktis.
Halvdelen af aftalens budget på 1,5 milliarder kroner - altså helt præcis 750 millioner kroner - skal gå til indkøb og drift af to droner, som skal overvåge Grønland til lands.
50 millioner kroner skal bruges på en forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq.
390 millioner kroner skal bruges på en luftvarslingsradar på Færøerne.
Da aftalen blev præsenteret, lagde den danske forsvarsminister ellers vægt på, at den var lavet i tæt samarbejde med Grønland. Hun sagde:
- Det har været vigtigt for regeringen, at der har været et tæt samarbejde med vores færøske og grønlandske samarbejdspartnere, sagde Trine Bramsen.
Den opfattelse delte Pele Broberg dog ikke, da KNR talte med ham i mandags. Han pegede blandt andet på, at det nye Naalakkersuisut ikke ønsker mere militær tilstedeværelse i Grønland.
- Det er en aftale, der er indgået nede i Danmark blandt de danske politiske partier. Som udgangspunkt har den ikke grobund heroppe fra. Det her er ikke en aftale, som er indgået med Grønland. Det er en aftale, der er indgået om Grønland, sagde Pele Broberg til KNR i mandags.
- Vores største opgave består i at lade forstå, at den dansker regering står overfor et nyt Naalakkersuisut, som ikke er nedsat til bare at sige ja. Vi arbejder på at betjene borgerne.
Det er for dårligt
Men det duer ikke at sige sådan, buldrer Erik Jensen:
- Det er for dårligt at sige sådan. Det er for nemt at pege fingre og give andre skylden. Det vigtigste må være selv at tage ansvar og handle. Jeg kan ikke genkende, at der har været en koalition, som bare bøjede sig.
For forsvarspakken er faktisk godt nyt for Grønland, mener Siumut-formanden:
- Der bliver skabt arbejdspladser, udvikling, modernisering og renovering af lufthavnen og hangaren i Kangerlussuaq. Og det er ærgerligt, hvis det ikke sker.
LÆS OGSÅ Atassut advarer mod Pele Brobergs ”aggressive tone”
Faktisk vil en forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq ligefrem være godt for overvågningen af Grønland, vurderer han:
- Det må da være positivt, at Grønland selv kan stå for overvågningen.
KNR har igen forsøgt at få en kommentar fra Pele Broberg i dag. Det har ikke været muligt - han har ikke tid før på fredag, siger hans sekretær.