Udvalg rykker Jens B.

Den seneste tids medieomtale om en ny aftale om det såkaldte SAR-beredskab - det vil sige sikkerhedsberedskabet til søs og i luften - har nu pludselig fået Inatsisartuts Anlægs- og Miljøudvalg til at interessere sig for sagen.
05. november 2012 09:45

Den nuværende aftale mellem staten og selvstyret udløber ved årsskiftet. Og Naalakkersuisut har meddelt den danske regering, at den ikke ønsker at deltage i finanseringen af en ny aftale.

SAR-beredskabet et danske ansvarsområde har naalakkersuisoq Jens B. Frederiksen tidligere understreget overfor Radioavisen.

Der er i år afsat en ramme på knap 12 millioner kroner - heraf bidrager Landskassen med en fjerdel. Det vil sige knap tre millioner kroner.

Nu skriver Anlægs- og Miljøudvalget pludselig i en pressemeddelelse- efter at sagen har været rejst adskillige gange i pressen - at SAR-beredskabet har udvalgets særlige bevågenhed, og at der snarest muligt skal findes en løsning på sagen.

Udvalget vil ovenikøb nu kalder naalakkersuisoq Jens B. Frederiksen i samråd for blandt andet at fastslået, hvad Grønlands nej til at indgå i beredskabet har af økonomiske konsekvenser. Og det er som sagt for længs besvaret i et ministersvar til Folketinget. Grønland sparer knap tre millioner kroner.

Samtidig vil Anlægs- og Miljøudvalget også rette henvendelse til både Folketingets Grønlandsudvalg og Forsvarsudvalg, der længe har beskæftiget sig med sagen og drøftet den med adskillige grønlandske politikere under sommerens besøg.