Jens Immanuelsen er formand for finans- og skatteudvalget

Udvalg revser og stemmer for Naalakkersusiuts hastelov

Finans- og skatteudvalget kritiserer i skarpe vendinger processen bag Naalakkersuisuts forslag om at ændre skattereglerne for tilkaldte medarbejdere til det kommende lufthavnsbyggeri. Flertallet i udvalget foreslår dog samtidig at vedtage forslaget.

- Udvalget mangler argumenter for, hvorfor nærværende forslag ikke kunne være genstand for en normal høringsproces

Sådan starter kritikken fra finans- og skatteudvalget, der har drøftet Naalakkersuisuts hastelov inden andenbehandlingen torsdag. 

Udvalget er meget kritiske overfor, at høringsparterne kun havde fra mandag morgen til mandag eftermiddag til at udfærdige høringssvar i sagen.

Hvis loven bliver vedtaget, vil den betyde, at de medarbejdere, der bliver tilkaldt fra udlandet i forbindelse med lufthavnsbyggerierne, udelukkende skal betale skat til landskassen. Normalt fordeles personskatten mellem kommuner og landskassen.

Pengene skal Selvstyret bruge til finansieringen af de tre nye lufthavne i Nuuk, Qaqortoq og Ilulissat, begrunder Naalakkersuisut forslaget med.

LÆS OGSÅ Hastelov skal sikre finansiering til lufthavne

Men uanset hvad formålet er, skal der være en ordentlig proces, inden lovforslaget bliver behandlet i Inatsisartut.

- Hvis det således skal give mening for høringsparterne at udarbejde et høringssvar, kræver det, at der gives mulighed for at lave et gennemarbejdet og grundigt høringssvar, lyder kritikken fra udvalget.

- Uden dette risikerer Inatsisartut at stå tilbage med et ufuldstændigt beslutningsgrund, fortsætter de.

Det er ikke kun høringsprocessen, som udvalget kritiserer. Finans- og skatteudvalget beklager også, at udvalget og Inatsisartut har meget kort tid til at behandle forslaget, der blev førstebehandlet tirsdag i denne uge. På mandag skal det behandles for tredje- og sidste gang.

LÆS OGSÅ Hastelov sendt i lynhøring

Demokraterne revser Naalakkersuisut

På trods af den massive kritik af hele det lovforberedende arbejde indstiller flertallet i udvalget bestående af Iniut Ataqatigiit og Siumut, at forslaget bliver vedtaget.

Demokraterne skriver i en mindretalsudtalelse, at de mener, lovforslaget skal forkastet på grund af den meget korte tid, høringsparter og Inatsisartuts politikere har haft til at forholde sig til indholdet.

- Demokraterne vil på inden måde finde sig i, at naalakkersuisut tilsidesætter sunde demokratiske princeipper og vi indstiller på den baggrund forslaget til forkastelse.

Naalakkersuisut skriver i sit svarnotat til udvelaget betænkning, at de tager udvalgets kritik af høringsprocessen til efterretning.

Forslaget skal andenbehandles i dag, torsdag, og skal efter planen vedtages på samlingens sidste dag på mandag.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt