Udvalg revser og stemmer for Naalakkersusiuts hastelov

Finans- og skatteudvalget kritiserer i skarpe vendinger processen bag Naalakkersuisuts forslag om at ændre skattereglerne for tilkaldte medarbejdere til det kommende lufthavnsbyggeri. Flertallet i udvalget foreslår dog samtidig at vedtage forslaget.
Jens Immanuelsen er formand for finans- og skatteudvalget
16. november 2017 13:55

- Udvalget mangler argumenter for, hvorfor nærværende forslag ikke kunne være genstand for en normal høringsproces

Sådan starter kritikken fra finans- og skatteudvalget, der har drøftet Naalakkersuisuts hastelov inden andenbehandlingen torsdag. 

Udvalget er meget kritiske overfor, at høringsparterne kun havde fra mandag morgen til mandag eftermiddag til at udfærdige høringssvar i sagen.

Hvis loven bliver vedtaget, vil den betyde, at de medarbejdere, der bliver tilkaldt fra udlandet i forbindelse med lufthavnsbyggerierne, udelukkende skal betale skat til landskassen. Normalt fordeles personskatten mellem kommuner og landskassen.

Pengene skal Selvstyret bruge til finansieringen af de tre nye lufthavne i Nuuk, Qaqortoq og Ilulissat, begrunder Naalakkersuisut forslaget med.

LÆS OGSÅ Hastelov skal sikre finansiering til lufthavne

Men uanset hvad formålet er, skal der være en ordentlig proces, inden lovforslaget bliver behandlet i Inatsisartut.

- Hvis det således skal give mening for høringsparterne at udarbejde et høringssvar, kræver det, at der gives mulighed for at lave et gennemarbejdet og grundigt høringssvar, lyder kritikken fra udvalget.

- Uden dette risikerer Inatsisartut at stå tilbage med et ufuldstændigt beslutningsgrund, fortsætter de.

Det er ikke kun høringsprocessen, som udvalget kritiserer. Finans- og skatteudvalget beklager også, at udvalget og Inatsisartut har meget kort tid til at behandle forslaget, der blev førstebehandlet tirsdag i denne uge. På mandag skal det behandles for tredje- og sidste gang.

LÆS OGSÅ Hastelov sendt i lynhøring

Demokraterne revser Naalakkersuisut

På trods af den massive kritik af hele det lovforberedende arbejde indstiller flertallet i udvalget bestående af Iniut Ataqatigiit og Siumut, at forslaget bliver vedtaget.

Demokraterne skriver i en mindretalsudtalelse, at de mener, lovforslaget skal forkastet på grund af den meget korte tid, høringsparter og Inatsisartuts politikere har haft til at forholde sig til indholdet.

- Demokraterne vil på inden måde finde sig i, at naalakkersuisut tilsidesætter sunde demokratiske princeipper og vi indstiller på den baggrund forslaget til forkastelse.

Naalakkersuisut skriver i sit svarnotat til udvelaget betænkning, at de tager udvalgets kritik af høringsprocessen til efterretning.

Forslaget skal andenbehandles i dag, torsdag, og skal efter planen vedtages på samlingens sidste dag på mandag.