Foto: Mittarfeqarfiit

Hastelov skal sikre finansiering til lufthavne

Inatsisartut skal hastebehandle et lovforslag, der skal sikre finansiering af lufthavnsprojekterne.

Inatsisartut knokler med behandlingen af blandt andre en finanslov, et nyt afgiftssystem i fiskeriet samt en omfattende ny skattelovgivning på kapitalafkast og pensioner.

Og torsdag kom der en hasteopgave fra Naalakkersuisut oven i bunken. Et lovforslag, der blandt andet omhandler beskatningen af de udefrakommende arbejdere, der forventeligt skal bygge nye lufthavne, skal hastebehandles på fire dage i løbet af næste uge.

Lovforslaget fra Naalakkersuisut består af to dele, der begge har med finansieringen af lufthavnsprojekterne i Qaqortoq, Nuuk og Ilulissat at gøre.

Skatten skal i landskassen

For det første foreslår Naalakkersuisut, at den indkomstskat, som udefrakommende arbejdskraft, der laver arbejde i forbindelse med de nye lufthavnsprojekter, tilfalder landskassen.

Således skal den skat, som de udefrakommende arbejdere betaler her i landet, ikke skulle fordeles mellem kommuner og landskasse, men altså udelukkende gå til landskassen. Det gælder dog ikke for de arbejdere, der har boet i en grønlandsk kommune i seks måneder eller mere.

LÆS OGSÅ Lufthavne skal bygges med udenlandske hænder

Begrundelsen fra Naalakkersuisut er, at den udefrakommende arbejdskraft kun i begrænset omfang benytter ydelser, som kommunerne står for. Dernæst kan Selvstyret også lade disse ekstra penge indgå i regnestykket for anlæggelsen af lufthavnene.

Indtægt på mellem 200 og 400 millioner skal sikres

Det andet punkt i forslaget er en ændring af pensionsbeskatningsreglerne, der skal sikre at PFA Soraarneq kan gennemføre planerne om at overføre selskabets pensionsportefølje på over en milliard kroner til PFA i Danmark.

Ved udførslen af pensionsporteføljen skal PFA Soraarneq nemlig betale en éngangsafgift til Selvstyret på mellem 200 og 400 millioner kroner. Disse penge skal ifølge planen skydes ind i Kalaallit Airports og være med til at sikre byggerierne af de tre lufthavns projekter.

LÆS OGSÅ Selvstyret skraber overskud fra hele samfundet for at finde 1,5 milliard

Under denne uges andenbehandling af finansloven udtalte Naalakkersuisoq for finanser Aqqaluaq B. Egede, at Naalakkersuiut håber at fremsætte et konkret forslag til finansiering af Kalaallit Airports til tredjebehandlingen af finansloven, så anlægsarbejdet kan gå i gang snarest.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt