Foto: Kalaallit Airports A/S

Nye lufthavne Selvstyret skraber overskud fra hele samfundet for at finde 1,5 milliard

Der skal findes omkring 3,6 milliarder kroner for at betale for at bygge de tre nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq. Naalakkersuisut kan dog nøjes med at finde mellem en og halvanden milliarder kroner, resten skal lånes lyder det i finanslovsforslaget for det kommende år.

Som en del af finanslovsforslaget har Naalakkersuisut nu løftet sløret for, hvordan de forestiller sig, at kunne betale for de tre nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq.

Ca. 3,6 milliarder skal der til for at bygge og forlænge lufthavnene. Og ligesom hvis man skal købe et hus, en bil eller en båd, så skal Selvstyret finde nogle af pengene selv og så låne resten.

LÆS OGSÅ Kun plads til én atlantlufthavn i Grønland

Og nu har Naalakkersuisut altså givet et bud på, hvor de vil finde de ca. halvanden milliarder kroner, som er nødvendige for at kunne låne resten af pengene til lufthavnsbyggerierne.

Selskabet bag lufthavnsprojekterne, Kalaallit Airports har allerede knap 300 millioner. Derudover skal der komme penge fra udbytte fra Tele Greenland, Air Greenland, et engangsbeløb fra PFA Soraarneq, ubrugte penge fra anlægsområdet i år og næste år og hele Landskassens overskud i 2016, 2017 og 2018.

LÆS OGSÅ For mange byggerier kan koste og forsinke

Jo, flere penge Selvstyret kan finde selv desto mindre skal der lånes og det vil give en bedre økonomi i projektet, så billetpriserne kan holdes ned i fremtiden, står der i bemærkningerne til forslaget.

Kalaallit Airports A/S vurderer, at man kan begynde byggerierne, når halvdelen af pengene er fundet. Og så skal den anden halvdel findes i løbet af byggeriet.

LÆS OGSÅ Hold jer fra underskudsforretninger

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt