Lufthavne skal bygges med udenlandske hænder

Store dele af byudviklingen i Nuuk og udvidelserne af landets lufthavne vil blive udført af udenlandsk arbejdskraft. Det skal holde prisen på byggeriet nede og sikre, at der ikke opstår trængsel i byggebranchen.
Foto © : KNR
13. september 2017 10:33

Naalakkersuisoq for finanser Aqqaluaq B. Egede (IA) forventer, at nye lufthavne og nybyggerier i hovedstaden vil kræve, at store dele af arbejdskraften kommer fra udlandet.

Det skriver han i et svar på et paragraf 37-spørgsmål til Randi Vestergaard Evaldsen (D), der bad Naalakkersuisut om at forholde sig en analyse fra Nationalbanken om landets økonomi.

LÆS OGSÅ For mange byggerier kan koste og forsinke

I midten af august advarede Nationalbanken om, at der kan opstå en flaskehals i byggebranchen de kommende år.

For hvis man gennemfører lufthavnsudvidelserne samtidig med den store byudvikling i Nuuk, så kan der komme mangel på håndværkere.

Og det kan både gøre projekterne dyrere eller forsinke dem, hvis der ikke er nok hænder til at bygge, lyder det fra Nationalbanken.

LÆS OGSÅ Nationalbanken er bekymret for Grønlands økonomi

Aqqaluaq B. Egede er enig i, at byggerierne vil lægge pres på byggesektoren.

Han skriver dog i svaret, at Naalakkersuisut, forventer at sende byggeriet af lufthavnene i internationalt udbud.

Og det vil betyde, at lufthavnsbyggerierne bliver gennemført med store dele udenlandsk arbejdskraft, lyder det.

LÆS OGSÅ Byggeriet finansieres men driften vil stadig give underskud

Det vil være med til at sikre, at man undgår flaskehalse og holder omkostningerne til byggerierne nede, skriver Aqqaluaq B. Egede.

Særligt for lufthavnsbyggerierne er det vigtigt, at omkostningerne bliver så lave som muligt. Det vil nemlig få betydning for priserne for passsagererne.