Samråd: Udvalg jagter flere oplysninger om Camp Century

Tirsdag er USA’s tidligere koldkrigsbase under Indlandsisen, Camp Century, endnu engang omdrejningspunktet på et samråd i Folketinget. Denne gang efter DR's afsløringer om en dansk agent på basen.
Foto © : Siumut Folketingimi
29. maj 2018 06:48

Folketingets Grønlandsudvalget sætter endnu engang udenrigsminister Anders Samuelsen stævne for at få svare på spørgsmål om amerikanernes tidligere base i Grønland, Camp Century. Det sker denne gang i samarbejde med Folketingets Udenrigsudvalg.

Det sker med spørgsmål fra blandt andre grønlandsudvalgets formand, Aleqa Hammond fra Nunatta Qitornai, som kræver, at regeringen atter gør rede for aftalegrundlaget for USA’s etablering af Camp Century i 1958.

LÆS OGSÅ Aleqa hiver Samuelsen i samråd om Camp Century

Hammond gør blandt andet også krav på at vide, hvad der reélt var årsagen til, at USA’s atomreaktor på basen blev fjernet. En oplysning, som hun mener, der fortsat er omgærdet med mystisk.

Tirsdagens samråd skulle egentlig være fundet sted i marts, men blev udskudt efter udskrivelsen af valget til Inatsisartut i april.

Afsløring: Dansk agent på Camp Century

I mellemtiden har DR i radiodokumentaren ”Manden uden Skygge” afsløret, at danskeren Erik Jørgen-Jensen fra 1960 til 1963 rapporterede fra den amerikanske base til Forsvarets Efterretningstjeneste i København om forholdene på Camp Century, herunder også om atomreaktoren og dens virke.

LÆS OGSÅ Danmark havde hemmelig agent på Camp Century

Forsvarets Efterretningstjeneste vil hverken be- eller afkræfte, om der har været en agent udsendt på Camp Century.

Men Enhedslistens grønlandsordfører, Christian Juhl, kræver nu svar på, om Udenrigsministeriet i København har været vidende om den danske agent på Camp Century.

Forud for samrådet har Udenrigsministeriet fremsendt en bunke af dokumenter til udvalgene, herunder aftaler, der gennem årene er indgået med USA om amerikanernes tilstedeværelse i Grønland.

Samrådet kan følges direkte på Folketingets Hjemmeside og starter kl. 7.30 vestgrønlandsk tid.

LÆS OGSÅ Historisk dokument afslører aftale om oprydning

LÆS OGSÅ Danmark har undladt at bede USA rydde op