Foto: Nunatta Qitornai

Udvalg afviser Kina-tur til Aleqa Hammond

Folketingets Grønlandsudvalg har afvist at betale for, at Aleqa Hammond kan deltage i Arctic Circle Forum i Shanghai. Årsager: ’Dårlig arbejdsmoral’, 'for tæt på et valg’ og 'frygt for Kinas interesse', lyder begrundelserne.

- Jeg synes, at det er et meget tyndt grundlag, at man kun vil prioritere rejserne og ikke rugbrødsarbejdet.

Kritikken kommer fra næstformand i Grønlandsudvalget, Aaja Chemnitz Larsen (IA), om afslag på en invitation til udvalgets formand, Aleqa Hammond, til at deltage i Arctic Circle Forum i Kina 10. og 11. maj i år.

LÆS OGSÅ Aleqa sætter sin statsminister-støtte på auktion

Invitationen blev drøftet i Folketingets Grønlandsudvalg 14. marts. Udvalget råder over et budget til årlige studierejser på 380.000 kroner til udvalgets medlemmer.

Grønlandsudvalget forvalter budget for rejser
 

Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, har til og med 2018 behandlet alle anmodninger om studierejser fra Grønlandsudvalgets medlemmer.


Ifølge udvalgets hjemmeside har Præsidiet i denne valgperiode givet penge til i alt 14 studierejser til medlemmer af udvalget, herunder 6 rejser alene til Aleqa Hammond.


1. januar 2019 valgte Præsidiet at lade Grønlandsudvalget bestemme, hvor og hvornår der skal gives penge til rejser inden for et årligt budget af 380.000 kroner.

Kilde: Folketingets Økonomikontor, Grønlandsudvalgets hjemmeside

Men det blev til et ’nej tak’ til at sende formanden til Shanghai. For Aaja Chemnitz Larsen personligt skyldes en stor del af afslaget, at Aleqa Hammond er meget fraværende på Christiansborg:

- Når man ikke kan deltage i det parlamentariske arbejde, har jeg svært ved at forstå prioriteringen, at man som udvalg skulle godkende, at hun skulle afsted på en længere rejse til Kina, uden der ligesom var et decideret formål for udvalget med den rejse, siger hun.

Svært samarbejde

Aleqa Hammond har ifølge sin grønlandske kollega i Folketinget travlt med at præsentere Grønland ved internationale konferencer og møder – eller bare at være hjemme i Nuuk - mens der er meget arbejde i Folketinget.

- Jeg bliver også tit spurgt: Hvorfor samarbejder vi ikke? Men det er jo svært at samarbejde med én, der ikke er her, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Rejse for tæt på et valg

På mødet i Grønlandsudvalget 14. marts var der fire politikere til stede: Aaja Chemnitz Larsen, Karin Gaardsted fra Socialdemokratiet, Berthel Haarder fra Venstre og Aleqa Hammond selv fra Nunatta Qitornai.

Socialdemokratiets grønlandsordfører, Karin Gaardsted, afviser, at afslaget på Shanghai-turen for hende er personligt rettet mod Aleqa Hammond.

I hendes optik bliver Arctic Circle-mødet holdt for tæt på et folketingsvalg, der skal finde sted senest i juni.

Og det er helt almindeligt at undgå studieture på skatteydernes regning tæt på et valg, da det er uvist, hvem der bliver genvalgt – og hvem en studietur dermed er til gavn for.

Samme begrundelse lægger Aaja Chemnitz Larsen oven i sin kritik af formandens arbejdsmoral.

Også Venstres medlem af Grønlandsudvalget, Berthel Haarder, var imod at sende Aleqa Hammond til Shanghai. Han deler holdningen om ikke at bruge penge på studieture tæt på et valg.

Og så bider han mærke i, at invitationen fra Kina var specifikt møntet på formanden for Folketingets Grønlandsudvalg.

Og han mener, at der kunne være risiko for, at Kina misforstår eller misbruger Aleqa Hammonds rolle, hvis hun er sendt afsted som officiel repræsentant fra Folketinget. I stedet er hun velkommen til at tage afsted som privatperson, siger Berthel Haarder til KNR.

Aleqa: Helt forståeligt med afslag

Hovedpersonen selv forstår fint afslaget med begrundelsen i et snarligt folketingsvalg.

- Det er ikke normalt, at man sender delegationer ud, når valget nærmer sig, og argumenterne er klare, skriver Aleqa Hammond i en mail til KNR.

LÆS OGSÅ Folketinget åbnede uden Aleqa, Kim og Hans

Til kritikken om generelt fravær i Folketinget, skriver Aleqa Hammond desuden:

- Jeg deltager altid i de obligatoriske møder, og det er ikke mærkeligt, at jeg ikke er på Christiansborg i de dage, hvor jeg ikke har møder, og her tager jeg udgangspunkt i, at jeg til dagligt bor i Grønland.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt