Aleqa sætter sin statsminister-støtte på auktion

Som flere andre nordatlantiske kandidater til Folketinget vil Aleqa Hammond (NQ) ikke pege på en bestemt statsminister inden folketingsvalget.
Foto © : Nunatta Qitornai
18. marts 2019 10:58

Det meddeler politikeren i en pressemeddelelse.

Hvis Aleqa Hammond bliver genvalgt, skal støtten i stedet bero på, hvilken dansk regeringskoalition der vil indgå aftaler, som gavner Grønland mest efter valget.

Dermed har tre ud af de fire nuværende nordatlantiske mandater i Folketinget sat deres mandat til forhandling, hvis de bliver genvalg.

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond genopstiller til Folketinget

Også folketingsmedlemmerne Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit og færøske Magni Arge fra Republikanerne vil lade deres støtte være op til forhandling med mulige, danske statsministerkandidater.

Kun færøske Sjúrður Skaale fra Færøernes socialdemokrati, Javnaðarflokkurin, lover på forhånd at støtte Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som ny statsminister.

Uden for Folketinget har også Samarbejdspartiets kandidat, Louis Sigurdsen, meddelt, at han først vil pege på en dansk statsminister, når der har været forhandlinger efter valget.

LÆS OGSÅ Vi har købt en grønlænder

Forsvarer aftale med Venstre

Aleqa Hammond blev valgt til Folketinget i 2015 for Siumut. Siden 2016 har hun været løsgænger og indgik herefter en aftale med den danske VK-regering om ikke at stemme imod regeringen, hvis den stod til at komme i mindretal i Folketinget.

Til gengæld blev Aleqa Hammond formand i Folketingets Grønlandsudvalg. En aftale, hun mener, har været til gavn for Grønland.

- Det gav også grundlag for, at regeringen helt anderledes trygt kunne gå ind i et samarbejde med de grønlandske medlemmer og Nalaakkersuisut om både bedre forhold på forsvarsområdet, på justitsområdet og omkring penge til oprydning efter gamle militæranlæg, siger Aleqa Hammond og fortsætter:

- Nunatta Qitornai har så gode erfaringer med at forhandle på tværs af danske indenrigspolitiske interesser, at vi fortsætter der, hvor vi får de bedste forhold for vores lands udvikling – også efter næste valg, siger Aleqa Hammond.